Vijesti Kultura i obrazovanje Koncertom klasične muzike obilježen dolazak proljeća – FOTO

Koncertom klasične muzike obilježen dolazak proljeća – FOTO

0

Violinistkinja Natalija Todorović i pijanisa Vlade Danić, uz podršku polaznika muzičke radionice “Sonata”, večeras su u Centru za kulturu izveli koncert klasične muzike “U susret proljeću”.

Kako mu i sam naziv govori, bio je ovo opušteni proljetni koncert, naravno kada je repertoar u pitanju, a ne umjetnčika vrijednost, istakla je profesorica Todorović.

Prvi dio koncerta pripada klasičnoj bečkoj školi, jer proljeću svakako odgovara zvuk Mocarta i Betovena, a potom smo svirali dosta španske muzike jer iz tog perioda potiče nekoliko istinskih virtuoza na violini. Posebno mi je zadovoljsto to što smo večeras predstavili četiri učenika klavira muzičke radionice „Sonata“, jer, kao i centri za kulturu, nastojim podržati mlade koji se bave klasičnom muzikom, istakla je profesorica u banjalučkoj Muzičkoj školi “Vlado Milošević”.

Priliku da se predstave publici večeras su imali mladi učenici Milica Bijelć, Đorđe Ristić, Ekatarina Pekez i Una Pantić.

Prije Dervente, Todorovićeva i Danić su nastupali u Banjaluci, Ključu i Laktašima, a za Vaskrs ih očekuje koncert u Tuzli pod pokroviteljstvom tamošnje “Prosvjete”, a potom i niz koncerata u Hercegovini.

Inače, ovaj muzički duo je nastupio u Derventi prije godinu dana, a u međuvremenu je objavljen album „Prosnevanje“ na kojiem se nalazi osam autorskih kompozicija violinistkinje Natalije Todorović i četiri kompozicije klasičnog violinskog repertoara.

Natalija Todorović je dobitnica brojnih nagrada na takmičenjima i festivalima, a zaposlena je kao profesorica violine u Muzičkoj školi “Vlado Milošević” u Banjaluci i ima veoma zapažene pedagoške rezultate, te veliki broj nagrada sa učenicima kako na republičkim, tako i na međunarodnim festivalima i takmičenjima.

Vlado Danić je Muzičku akademiju završio je u Banjaluci u klasi profesora Nevene Popović, a angažovan je u Muzičkoj školi “Vlado Milošević” kao klavirski saradnik-korepetitor na gudačkom, duvačkom i odsjeku za solo pjevanje.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here