Vijesti Kultura i obrazovanje Koncertom klasične muzike prosljavljen veliki jubilej Centra za kulturu

Koncertom klasične muzike prosljavljen veliki jubilej Centra za kulturu

0

Koncertom violinistkinje Natalije Todorović i pijaniste Vlade Danića iz Banjaluke sinoć je obilježen veliki jubilej – 45 godina derventskog Centra za kulturu.

Todorovićeva je istakla da, s obzirom na povod koji je posebno raduje, repertoar ima svečanu notu.

Pored pedagoškog rada nastojim i uspjevam da se bavim koncertnim djelatnostima, a sa ciljem promocije klasične muzike prošle godine sam objavila i album u produkciji RTRS-a. Prava violinska promenada, šetnja vilinom kroz različite žanrove od djela Mocarta, Šuberta, španske, italijanske i filmske muzike, rekla je Todorovićeva i dodala da je u program uključila i polaznike klavirske radionice koju vodi Valentina Šatara kako bi i mlade dodatno privukli umjetnosti.

Direktor Centra za kulturu Jelenko Živković je rekao da je ustanova kojom rukovodi osnovana 3. oktobra 2009. godine odlukom Skupštine opštine Derventa.

Ustanova je osnovana u bivšoj zgradi Doma vojske, odnosno Doma jugoslovenske narodne armije čija je izgradnja počela 1974. godine, završena 1978. Svečano otvaranje je bilo 29. novembra, na Dan Republike. Projektan objekta bio je dr Ivan Štraus, član Akademije nauka i umjetnosti BiH i Srbije., izjavio je Živković novinarima.

Tokom 45 godina Dom JNA je mijenjao svoju namjenu, a 2007. godine 5. jula Vlada Republike Srpske je prenijela vlasništvo objekta na lokalnu zajednicu, a nakon 2009. godine kao Centar za kulturu Derventa.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here