Vijesti Društvo Konzul Piličić posjetio Derventu: Ekonomski razvoj i povratak izbjeglih u prvom planu

Konzul Piličić posjetio Derventu: Ekonomski razvoj i povratak izbjeglih u prvom planu

1

Generalni konzul Republike Hrvatske Zoran Piličić boravio je danas u prvoj zvaničnoj posjeti opštini Derventa i tom prilikom sa načelnikom opštine Miloradom Simićem i predsjednikom Skupštine Marijanom Kljajićem razgovarao je o ekonomskim, razvojnim i drugim temama.

Smatram da što je bolji standard ljudi koji ovdje žive, pa tako i povratnika, omogućićemo lakše rješavanje mnogih poteškoća, naglasio je Piličić ovom prilikom.

Upravo je povratak i obnavljanje kuća čest problem sa kojim se susrećem prilikom razgovora sa ljudima, iako opštinske vlasti nemaju puno uticaj na takve međudržavne programe. Na ovom nivou ipak možemo razgovarati o infrastrukturi u povratničkim sredinama i koliko sam vidio postoji volja da se, u skladu sa mogućnostima, ti problemi rješavaju, istakao je Piličić.

On je rekao da položaj Hrvata u Srpskoj i BiH može biti bolji, ali da na području Dervente nema međunacionalnih ekscesa, te od jeseni najavio pokretanje konzularnih dana, što će, po njegovom mišljenju, olakšati svakodnevni život Hrvata.

Na sastanku je istaknuto da Derventa ima šta da ponudi inostranim investitorima i da je svakako povoljno podneblje za ekonomski rast.

Čast mi je što smo ugostili konzula i što je razgovor tekao u prijatnoj i prijateljskoj atmosferi. Moj sud je da problema ima mnogo, ali ako smo svi fokusirani na njihovo rješavanje to je odmah jedan problem manje. Ako ima neka velika tekovina, ako se može meni pripisati i mojim saradnicima, onda je to visok nivo tolerancije. Iskoristio sam priliku da konzulu predstavim Derventu i da mu predočim naše planove, rekao je načelnik Simić nakon sastanka.

Dodao je da veliki broj Hrvata sa ovih prostora ima firme u Zagrebu, te da je poželjno da investiraju u Derventu.

Sastanku je prisustvovao i predsjednik Skupštine opštine Derventa Marijan Kljajić.

Najveći problem su predugačke procedure za povratak izbjeglih i raseljenih, ali za to je kriv državni program na koji mi možemo uticati samo našim učestalim insistiranjem i sugestijama, a naročito prema Ministarstvu za izbjegla i raseljena lica na nivou BiH, rekao je Kljajić.

Derventa Cafe

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

1 komentar

  1. O kakvom vi povratku pricate a skoro 30 godina proslo od pcetka rata?Ti koji bi se mozda i vratili otisli su na onaj drugi svijet.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here