Vijesti Društvo Krov za Ambarine u Donjem Detlaku

Krov za Ambarine u Donjem Detlaku

0

Ovih dana u Donjem Detlaku započeti su radovi na uređenju i zaštiti arheološkog lokaliteta Ambarine. Sredstva za ovu namjenu su obezbijeđena potsredstvom UNESKA. Nosilac projekta uređenja je Republički Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, a radove izvodi derventsko građevinsko preduzeće EHTA-R.

Krov za ambarine u Donjem Detlaku 1

Opština Derventa je izvršila otkup zemljišta, tako da se radovi mogu nesmetano odvijati.

Prethodno su izvršene sve pripreme, od izrade Projektnog zadatka i idejnog rješenja uređenja dijela Kulturno-istorijskog kompleksa Detlak – Lokalitet 1 – Ambarine. Cilj ovog uređenja je da se adekvatno zaštiti cjelokupan kompleks i omogući javno prezentovanje.

Tokom 2009. godine, arheološki lokaliteti u Donjem Detlaku su proglašeni kulturnim dobrom, a objekat crkva na Privremenoj listi nacionalnih spomenika BiH, te ima istorijski značaj zbog pretpostavke o mogućem postojanju manastira.

Vrijeme je poslužilo i radovi na izradi betonske konstrukcije se intezivno izvode. Do sada je postavljena armatura i izliveno više od polovine stopa za nosive krovne stubove i grede. U prvoj fazi biće izvršeno natkrivanje prostora Ambarine, te uređen prilazni put, dok će se radovi na uređenju i konzerviranju eksponata raditi naknadno.

– Veoma je značajno što će arheološki kompleks u Donjem Detlaku biti uređen, jer već dugo stoji nezaštićen i nije pristupačan za mnogobrojne znatiželjnike, koji bi htjeli da vide, a naročito školske i studentske eksurzije, kaže direktor Turističke organizacije Derventa Grozdan Ružičić.

Prema njegovim riječima, Derventa će na ovaj način postati značajna i intresantna arheološka destinacija, gdje će moći svi oni koji posjete ovaj lokalitet na jednom mjestu, vidjeti arheološke lokalitete od kamenog do savremnog doba, a u prvom redu to su, Ambarine, Pećina – isposnice i manastirska crkva sa grobljem iz ranog srednjeg vijeka.

Savko Pećić Pesa

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here