Vijesti Kultura i obrazovanje KUDM “Bosiljak”: Naredna stanica – Katar!

KUDM “Bosiljak”: Naredna stanica – Katar!

0

Nakon Kipra, Švedske i Danske, te dalekog Hong-Konga, članovi KUDM “Bosiljak” nastavljaju svoj put oko svijeta predstavljajući tradiciju ovih prostora. Naredna stanica biće Doha, glavni grad Katara.

“Bosiljkovići” obavljaju završne pripreme za novi veliki nastup.

Zbog svog visokog izvođačkog kvaliteta društvo je steklo pravo učešća na Festivalu interkulturalnog dijaloga i kulturnih različitosti, u organizaciji Fondacije kulture Katara, a u saradnji sa UNESCO-om. Na festivalu učestvuju društva iz 18 država i to Maroka, Španije, Makedonije, Šri-Lanke, Rusije, Češke, Gane, Meksika, Turske, Irana, Kazahstana, Bugarske, Srbije, Singapura, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja, kažu u “Bosiljku”, čiji će članovi na Arapskom poluostrvu boraviti od 26. februara do 5. marta.

A publika u Katru imaće priliku čuti zvuk šargije i bogat program koji će obuhvatiti igre “Posavska zavrzlama” – koreografska obrada igara okoline Dervente, “Pođi bolje kolo moje” – Bradina – okolina Konjica, “Starobosansko glamocko kolo”, “Oro se vije kraj manastira” – Gnjilanska dolina, “Što to sija nane” – Sićevačka klisura i “Zagubila kovan gerdan, Jovke Kumanovke” – Kumanovsko polje.

Zahvaljujući predanom radu, nakon još jedne atraktivne destinacije na kojoj će predstaviti Derventu, Republiku Srpsku i BiH, već polovinom ljeta pozvani su da učestvuju na velikm festivalu u Briselu, a potom i na kulturnim manifestacijama u Beču i Lincu, te Kijevu.

S obzirom na veliki i visoki izvođački kvalitet koji posjeduje ansambl KUDM “Bosiljak”, postoji velika mogućnost da ovaj ansambl narednih godina zaokruži putovanje po kontinentima ove planete i da time bude jedan, jedini i neponovljivi, sa ostvarenim punim krugom obilaska oko svijeta, ponosni su u “Bosiljku”.

Ipak, u srcu im je i izreka “svuda odi, ali svojoj kući dodji”, pa će po povratku iz Katara uslijediti koncerti u nekoliko gradova Republike Srpske, te jedan veliki koncert u svojoj Derventi.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here