Vijesti Kultura i obrazovanje KUDM “Bosiljak”: Umjesto proba – literatura i video linkovi

KUDM “Bosiljak”: Umjesto proba – literatura i video linkovi

0

I Kulturno-umjetničko društvo mladih /KUDM/ “Bosiljak” Derventa, kao brojna druga udruženja, prekinulo je svoje svakodnevne aktivnosti, te odgodilo učešća na brojnim folklornim dešavanjima.

Tako su zbog pojave novog korona virusa članovi drugog i trećeg ansambla onemogućeni da pokažu svoje folklorno znanje na trodnevnom Zlatiborskom festivalu, kao i na tri planirana vaskršnja koncerta u tri grada Republike Srpske. Prvi ansambl je trebao putovati na CIOFF festival, ali to će takođe morati sačekati.

Uvijek smo roditeljski vodili brigu o svim svojim članovima, tako da smo privremeno obustavili rad na probama, kako bi izbjegli svaki fizički kontakt koji u ovom vremenu nikako nije poželjan, iz poznatih razloga. Shodno situaciji, mi radimo na nama svojstven način, jer načina uvijek ima ako želimo biti aktivni, napominju iz “Bosiljka”.

Tako su “bosiljkovići” folklorne “poteze” zamijenili komunikacijom u grupama preko društvenih mreža.

Bodrimo jedni druge da lakše prevaziđemo ovo “prinudno ćutanje”, a svakom članu društva podijelili smo upitnike putem kojih ćemo doći do više podataka o narodnim igrama, običajima i nošnjama. Igrači imaju obavezu popuniti upitnik na osnovu podataka kazivača kojeg sami odaberu, te ga dostaviti društvu kada nastavimo sa radom. Na taj način stimulišemo djecu i omladinu da čitaju odgovarajuću literaturu do koje mogu doći, uče o sebi i svojima i time postaju dostojni sebe i svoje tradicije, naglašavaju u ovom KUD-u.

U slučaju da epidemija potraje, drugi zadatak koji će članovi dobiti biće da nauče nekoliko narodnih kola i to putem video linka.

To su metode koje nas zbližavaju, čuvaju želju za narodnom igrom i u svima bude čežnju za skorim susretom i nepobjediv su način ljudskog stvaralaštva, koje nam neće nedostajati ni u čudesnim nebeskim svodovima, jer, mi smo “bosiljkovići”, jedni i jedini, kažu u “Bosiljku”.

U folklornim ansambalima, školi folklora, sekciji mažoretkinja, ženskoj i dječijoj pjevačkoj grupi, te orkestru društva aktivno je više od 100 članova.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here