Vijesti Kultura i obrazovanje KUDM “Bosiljak”: Uprkos epidemiji proveli veliki broj planiranih aktivnosti

KUDM “Bosiljak”: Uprkos epidemiji proveli veliki broj planiranih aktivnosti

0

Uprkos epidemijskim ograničenjima KUDM „Bosiljak“ je tokom 2020. godine realizovao veliki broj planiranih aktivnosti, iako u skraćenom obliku prilagođenom novonastalim uslovima, saopštili su iz ovog kulturno-umjetničkog udruženja.

Prije zabrane okupljanja i prekidanja rada u martu prošle godine, „bosiljkovići“ su izveli cjelovečernji Božićni program u Tesliću, a potom su učestvovali na Svetosavskom balu Kola srpskih sestara u Derventi.

Iako je praktičan rad nakon toga bio prekinut, nastavljeno je sa aktivnostima oko rekonstrukcije nošnje, kao i izrade dijela nošnje za dječiji ansambl, organizovano je učenje igara uz video program i obnavljanje onog programa koji je rađen u prethodna dva mjeseca, organizovan je rad putem ranije pripremljenih upitnika, putem kojih su svi igrači imali zadatak prikupljanja tradicionalne građe sa terena, naravno, a predstavnici KUDM Bosiljak su učestvovali u video predavanjima na daljinu, a na temu rada folklornih društava u uslovima pandemije, ističu u „Bosiljku“.

Ljeto je donijelo popuštanje mjera i nastup ženske vokalne grupe, izvođačkog i pripremnog folklornog ansambla KUDM “Bosiljak” Derventa na „Ljetnoj art sceni“, ženske pjevačke grupe na promociji knjige Vesne Teofilović “Biram zdravlje”, dok je prvi folklorni ansambl je učestvovao na “Danima jeseni” Kort marketa.

Uslijedile su potom pripreme i održavanje festivala „Bosiljkovanje“.

U okviru Inter-folk-festa “Bosiljkovanje” u Derventi, Osinji i Petrovu održane su promocije knjiga “Devr(v)entske pjesme, rijeci i običaj”, autora Tome Nagradića, u Osinji i Derventi, video prezentacija rada KUDM Bosiljak, kroz osvrt na sve nastupe u inostranstvu u zadnjih 10 godina, kao i inostrane ansamble koji su učestvovali na “Bosiljkovanju” u zadnjih 10 godina, kulturni čas na temu – Kultura i njena primjena u ansamblima, potom revija narodnih nošnji koje su u vlasništvu KUDM “Bosiljak”, folklorna parada uz igru i pjesmu učesnika festivala, te podnevni koncert na otvorenom, kod Sabornog hrama “Uspenje Presvete Bogorodice” i druge aktivnosti, naveli su iz „Bosiljka“.

Do kraja godine „bosiljkovići“ su koreografsku postavku iz 2018. godine “Urankom Đurđele ĐurĐilo”, svojevrsnu ličnu kartu društva, snimili u video formatu za potrebe promocije igara iz Posavine na svjetskim festivalima, dok je godina završena podjelom novogodišnjih paketa i druženjem sa Djedom Mrazem.

Iako u teškim uslovima, te uz mnoga ograničenja, KUDM “Bosiljak” je jedan od rijetkih folklornih društava koji je uspio na najbolji način da redovno, po planu i programu, provodi svoje aktivnosti, istina, u skraćenom obliku i obimu, ali veoma kvalitetno. Time je postojanje KUDM “Bosiljak” stavljeno na još veći nivo i samim djelovanjem je pokazana snaga i znanje u nastojanju da se rad u ovakvim uslovima održi i zadrži, što je moguće, veći kvalitet a i kvantitet, kažu u KUDM „Bosiljak“.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here