Vijesti Kultura i obrazovanje “Kultura pripada svima”: Predstava “Helen Keler” Dervenćanima približila osobe sa invaliditetom –...

“Kultura pripada svima”: Predstava “Helen Keler” Dervenćanima približila osobe sa invaliditetom – FOTO

0

U Narodnoj biblioteci „Branko Radičević“ večeras je izvedena emotivna multimedijalna predstava koja govori o životu američke gluve i slijepe književnice Helen Keler, ali i o svakodnevnim nedaćama sa kojima se susreću osobe sa tom vrstom invaliditeta.

Predstava je nastala kao plod zajedničkog rada „DIS teatra“ i Specijalne biblioteke za slijepa i slabovidna lica iz Banjaluke.

Ovdje smo da pokažemo da kultura nije samo privilegija bogatih, već da pripada svima, različitim generacijama i uzrastima, kao i osobama sa invaliditetom i slijepim licima čije potencijale želimo da predstavimo. Predstava je odigrana već 17 puta zahvaljujući tome što smo upoznali brojne prijatelje sa različitim vještinama, zbog čega je bilo logično da na ovaj način oplemenimo kulturnu scenu. Mi sada već uživamo u njihovim bravurama, istakao je direktor Specijalne biblioteke Želimir Radinović, dodajući da na ovaj način želi da afirmišu, baš poput Kelerove, i naše sopstvene heroje.

On je naglasio da ova ustanova sarađuje sa DIS teatrom već šest godina na projektu pod simboličnim radnim nazivom „Horizonti“ sa ciljem proširenja vidike i zadovoljavanja kulturnih potreba slijepih i slabovidnih lica.

Pored mladih glumaca, centralna uloga u predstavi povjerena je slijepoj književnici i scenskoj umjetnici Borki Tadić iz Banjaluke koja je kroz istinite, kako edukativne, tako i duhovite anegdote, brojnoj publici približila kako je biti osoba sa ovim vidom invaliditeta.

Inače, Helen Keler je američka heroina koja je nakon što je oslijepila i ogluvila uspjela da nauči engleski i nekoliko stranih jezika, te da napiše i više knjiga.

Derventa Cafe

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here