Vijesti Kultura i obrazovanje Kulturno-istorijski kompleks “Detlak” svjedok bogate istorije – VIDEO

Kulturno-istorijski kompleks “Detlak” svjedok bogate istorije – VIDEO

0

Kulturno-istorijski kompleks Detlak, sastavljen od lokaliteta Ambarine, Pećine – isposnice, nekropole te crkve Svetog Ilije sa grobljem privlači posebnu pažnju.

Udaljen je od gradskog naselja Derventa 14 kilometara i dva kilometra od magistralnog puta Derventa-Prnjavor. Kompleks je 2010. godine proglašen kulturno-istorijskim dobrom.

Arheološko nalazište ambarine u Donjem Detlaku još uvijek misteriozno čuvaju tajnu svog nastanka, a stručnjaci vijekovima pokušavaju da je riješe. Za obične ljude to su tek rupe, koje su se nalazile u gustoj šumi. Za onu drugu stranu – arheologe, one ostaju enigma. Ko ih je kopao, kako su nastale i čemu su služile, ni danas se ne zna.

Ovo arheološko nalazište smješteno je u blizini manastira Svetog proroka Ilije, u kojem služi protonamjesnik Željko Božić, koji je sa nama podijelio svoja saznanja o arheološkoj misteriji, ali i legendama o nastanku manastira.

TV K3

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here