Vijesti Kultura i obrazovanje “Laktaši etno 2015”: Dervenćani predstavili kolo, šargiju, sir… – FOTO

“Laktaši etno 2015”: Dervenćani predstavili kolo, šargiju, sir… – FOTO

0

Štand predstavnika Dervente privukao je veliku pažnju posjetilaca manifestacije „Laktaši etno 2015“ koja je održana prošle subote u sportskoj dvorani u Laktašima.

Dervencani na Laktasi etno 1

Odjekivali su zvuci šargije i kola, a na štandu Dervenćana zainteresovani su mogli da probaju „Kalenderovački sir“, te vide derventske rukotvorine i suvenire.

Slavko Marković koji izrađuje šargije bio je, zahvaljujući instrumentima koje je predstavio, jedan od najzapaženijih učesnicika manifestacije.

– Posjetioci i učesnici sajma stalno su mi prilazili sa molbom da se uslikaju dok „šargijam“. Čim bi ja počeo da šargijam, Dervenćanke i Brođanke bi zaigrale derventska kola – „bruđu“ i „povraćanac“ – kaže Marković.

Direktor Javne ustanove „Turistička organizacija opštine Derventa“ Damir Kljajić rekao je da su na sajmu u Laktašima Koviljka Đuraš, Nevenka Stanić i Kata Stupar, inače članovi Udruženja “Trstenci”, predstavili rukotvorine i tradicionalnu hranu derventskog kraja, Ratko Pećić tapiserije, a Marinko Dumanić ikone rađene tehnikom pirografije. Mjesto na štandu našli su i suveniri iz kreativne radionice „Sanja“.

„Turistička organizacija posjetiocima je podijelila turistički promotivni materijal”, dodao je Kljajić.

Na sajmu su učestvovala 44 izlagača iz Republike Srpske i BiH, a manifestacija se održava po drugi put. Organizator manifestacije je Opština Laktaši, a suorganizator Javna ustanova Turistička organizacija ove opštine.

B. N./TO Derventa – Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here