Vijesti Magazin Lica grada: Glumica Jovanka Božović Milovanović vam preporučuje literaturu, muziku i film

Lica grada: Glumica Jovanka Božović Milovanović vam preporučuje literaturu, muziku i film

0
Jovanka Božović Milovanovć

U narednom periodu čitaocima donosimo novu i nadamo se zanimljivu rubriku. Naši sugrađani preporučivaće vam tri najbolje knjige koje su pročitali, muzički bend ili album koji vole da slušaju, te film koji je ostavio poseban utisak na njih. Nadamo se da ćete uživati!

Jovanka Božović Milovanović je diplomirani glumac i viši asistent na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci, a privodi kraju i studije srpskog jezika i književnosti na Univerzitetu u Banjaluci. Jovanka je, pored pozorišnih, filmskih i drugih uloga, poznata i kao voditelj programa nekoliko značajnijih manifestacija.

LITERATURA:

1 – Poezija naše sugrađanke Jelene Glišić
Oduševljena sam Jeleninim radom i pristupom. Sviđa mi se njen stil pisanja. Smatram da je odlična pesnikinja. U njenim pesmama dominiraju životinje s ljudskim osobinama koje uvek imaju poruku za nas. Stava sam da smo u obavezi češće da je pominjemo jer Jelena to zaslužuje. Banjaluka je Jelenu oberučke prihvatila, bojim se, prisvojiće je.

2 – „Kulturna istorija Srba“, prof. Jovan Deretić
Često ga ljudi mešaju sa navodnim istoričarem Jovanom I. Deretićem, koji ima pseudonaučne teze o istoriji Srba. Knjiga koja sadrži osnovne informacije koje bi trebalo da posedujemo, kada je opšta kultura u pitanju.

3 – “Santa Maria della salute“, Laza Kostić
Najveličanstvenija pesma svetske poezije.

MUZIKA – Pod sloganom “Njegujmo domaće”, mogu da preporučim anđeoski glas Boža Vreća. Jedan specifičan umetnik sa još specifičnijim stilom. Nažalost, predrasude na račun njegovog scenskog oblačenja često su takve, da gledajući formu ne vidimo suštinu. U kolima trenutno slušam Dinu Dvornika, Ilana Kabilja i Olivera Mandića. I oni su bili ispred svog vremena. Volim taj fank zvuk.

FILMModigliani, s Endi Garsijom u glavnoj ulozi. Interesuju me priče ispričane po istinitim događajima. Modiljani je bio italijanski slikar, ekspresionista. Njegov život u segmentima je ispričan u ovom filmu. Priča je interesantna, ako ga niste pogledali on je moja preporuka. Takođe, muzika iz filma je odlična i često je slušam. To je zanimljiv perod velikana s kojima se družio kao što su Pikaso, Rivera, Ana Ahmatova i drugi. Očarana sam engleskim glumcem Tomom Hardijem. Njegove transformacije su odlične, i za mene je trenutno broj 1. Pratim i Šveđanku Ališu Vikander, zaista me očarava njen pristup filmu i ulogama koje tumači.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here