Vijesti Magazin Lica grada: Igor Žunić vam preporučuje literaturu, muziku i film

Lica grada: Igor Žunić vam preporučuje literaturu, muziku i film

0

U rubrici “Lica grada” naši sugrađani preporučivaće vam tri najbolje knjige koje su pročitali, muzički bend ili album koji vole da slušaju, te film koji je ostavio poseban utisak na njih.

Igor Žunić je po zanimanju diplomirani psiholog. Prva zaposlenja u struci ostvario u Centru za socijalni rad, a potom i tadašnjoj Gimnaziji sa tehničkim školama. Od 2000. godine počinje uspješnu političku karijeru tokom koje je bio zamjenik načelnika opštine Derventa, a danas je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

LITERATURA:

1) “Obojena ptica”, Jerži Kosinski (Jerzy Kosinski)
Roman “Obojena ptica” je najpoznatiji roman Ježija Kosinskog, poljskog pisca koji je živio i radio u Americi. “Obojena ptica“ je kontroverzan roman o strahotama Drugog svjetskog rata na prostoru Poljske. Roman govori o dječaku koji ostaje sam u vrtlogu rata, prepun je stravičnih opisa ljudske okrutnosti i naglašava konfrontaciju bespomoćnog pojedinca i društva u njegovoj najpogubnijoj formi, u stanju rata. Kroz ovaj roman shvatimo koliko čovjek može biti zao i koliko su mržnja, okrutnost i neprihvaćanje različitosti sastavni dijelovi ljudske prirode.

2) “Majstor i Margarita”, Mihail Bulgakov
Ovo je knjiga kojoj se uvijek vraćam. Knjiga je obavezna literatura, ali sam siguran da je pogled na nju potpuno drugačiji kada čovjek ima 40 godina od onog u tinejdžerskom dobu. U ovom remek-djelu prepliću se satira, mistika, farsa, ironija i čitalac se stalno nalazi na nekoj granici sna i jave. Na jednom kraju se nalazi mračna strana čovječanstva, a na drugoj čista i neiskvarena ljubav majstora i Margarite, jača od svih iskušenja, jača od same smrti. Po meni, ovo je najbolja knjiga 20. vijeka, knjiga u kojoj svaka rečenica, svaka scena priča neku svoju malu priču ili svoj novi roman.

3) „Malterego: Rubikova stolica“, „Malterego: Higijena nesećanja I ” i „Malterego: Higijena nesećanja II”, Marko Šelić Marčelo
Veoma cijenim Marka Šelića Marčela i kao pisca i kao muzičara. Možda sam njegova književna djela malo prerastao pa se sada bavim čitanjem nekih drugih žanrova, ali svakako preporučujem ovu trilogiju. Mislim da bi svi u dvadesetim godinama trebali pročitati ove romane. Šelić piše urbanu prozu koja je zanimljiva, poučna, alternativna. Ova trilogija budi razna osjećanja od ljubavi, do mržnje, uvlači nas u tamni svijet čovjekove prirode. Sve je upakovano nekako stripovski, što je po mom ukusu. Romani „Malterego“ i „Higijena nesjećanja“ mi izgledaju nekako kao da čitam Dilana Doga u njegovom najboljem izdanju. Kritičko mišljenje, borba protiv šunda, želja za boljom budućnošću prožimaju se kroz teren klizave moralnosti, kako glavnog lika tako i svih onih koji ga okružuju. Moja preporuka, ukoliko ste u mogućnosti, da nabavite sva tri dijela i da ih čitate, onako u paketu.

P.S: Ruski klasici, Andrić, Selimović, Pekić, Kiš, Kapor, Arsenijević, Velikić i drugi se podrazumijevaju.

MUZIKAĐorđe Balašević. Volim Balaševića, odrastao sam uz njegove pjesme (i knjige), uz njegove pjesme sam i volio, tugovao, ali i razvijao prve poglede na društvo i politiku uopšte. Mislim da znam sve tekstove napamet i nekako sam vezan za svaku pjesmu, za svaki stih. Zato je veoma teško izdvojiti album koji mi je najomiljeniji. Ako moram izdvojiti neka to budu albumi “Na posletku” i “Dnevnik starog momka”. Znam da ima ljudi koji ne vole njegovu muziku i političke stavove, možda i njegov karakter, pa i neke moralne vrijednosti koje promoviše ili ne promoviše, ali nema nikoga ko se neće pronaći u njegovim stihovima.

Leonar Koen. Slično kao i kod Balaševića, veoma poštujem kantautore, pjesnike, muzičare i pisce kada se rode u jednoj ličnosti. Još kada njihova muzika i tekstovi nose tu dozu melanholije koja je i meni svojstvena, onda je to pun pogodak. Koen se u svojim pjesmama bavi ljubavlju, religijom, seksualnošću, depresijom, međuljudskim odnosima. Pjesme “Dance me to end of Love”, “Hallelujah”, “I’m your man” i druge pjesme su prava muzika kada čovjek hoće da odluta u neke nepoznate prostore na samoj granici sna i jave.

Darko Rundek, posebno albumi „Ruke“ i „Apokalipso“. Još jedan kantautor. Fantastičan pisac i kompozitor. Slušam njegovu muziku jos od vremena „Haustora“. Volim i njegovu muziku koju komponuje za film. Koncerti Darka Rundeka i “Rundek kargo orkestra” su pravi spoj vrhunske muzike, ali i pozorišne predstave. Gledao sam ga nekoliko puta i svaki put se oduševio atmosferom i energijom koja se širila kroz prostor u kojem je nastupao.

P.S: Narodnjaci, Halid Bešlić, definitivno.

FILM – „Menhetn“, Vudi Alen. Obožavam filmove Vudi Alena. On svoju maštu i zbunjenost prenosi na filmsko platno. Od najobičnijih životnih situacija napravi neobične zaplete. Kroz njegove filmove upoznao sam mnoge metropole, ali i ljudsku prirodu. Filmovi Vudija Alena bude u čovjeku i gnjev i radost ali nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. “Menhetn” nije najpoznatiji film Vudija Alena, ali je meni najdraži. Film govori o 42-godišnjem piscu TV serija koji ulazi u niz emocionalnih veza. Film je pun Alenovog humora u isto vrijeme i tužan i dirljiv i smiješan.

“Let iznad kukavičijeg gnijezda” Miloša Formana jedan od tri filma u istoriji koji je dobio Oskare u 5 najvažnijih kategorija. Fantastična priča i fantastična gluma Džeka Nikolsona. Priča o psihijatrijskoj ustanovi koju vodi bezosjećajno osoblje. Ludnica, kao metafora modernog društva i borba za oslobađanje od lažnog morala su glavne crte priče ovog filma. Iako je davno snimljen i sada je aktuelan jer postavlja pitanje da li opšteprihvacena “normalnost” najopasnija bolest.

Danski film „Lov“ Tomasa Vinterberda je jedan od onih koji tjeraju na razmišljanje, u tim filmovima radnja je kompleska i nekako autistična i realna. Volim skandinavske filmove. Fim “Lov” nikoga neće ostaviti ravnodušnim a glavnu ulogu igra fantastičan glumac Mads Mikklesen. Preporučujem i druge skandinavske filmove. Necete se pokajati.

P.S: I na kraju stripovi. Čitajte stripove, uđite u njihov svijet, osjetite miris papira i magiju crteža. Čitajte Alana Forda, Dilan Doga, Martija Misteriju, Kena Parkera, povuče vas da tragate i za savremenim stripom. A ko se “navuče” na strip, “navućiće” se i na knjigu.

Derventa Cafe

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here