Vijesti Privreda Licitacija pokretne imovine “Unisa”: Dosta zainteresovanih, ali prodana samo najjeftinija oprema

Licitacija pokretne imovine “Unisa”: Dosta zainteresovanih, ali prodana samo najjeftinija oprema

0

Na licitaciji za prodaju pokretne imovine Fabrike cijevi “Unis” u stečaju iz Dervente, procijenjene vrijednosti 730.667 maraka, pojavilo se 27 zainteresovanih, najviše do sada, ali je unovčena samo najjeftinija oprema.

Rekao je to u petak za “Glas Srpske” stečajni upravnik ovog nekadašnjeg posavskog giganta Lazo Đurđević nakon licitacije na kojoj su, između ostalog, bili ponuđeni vozila i pogonska oprema.

Dodao je da će o prodaji na ovaj način sljedeći put dobro razmisliti, jer je do sada veoma malo stvari unovčeno.

Prema nekim mojim procjenama, uspjeli smo prodati imovinu u vrijednosti od oko 30.000 KM, što je gotovo ništa. Zainteresovanih kupaca je bilo iz cijele BiH, što do sad nije bio slučaj, ali nikad manje stvari nismo prodali – istakao je Đurđević i dodao da će tačan iznos prikupljen od prodaje imovine znati iduće sedmice.

Prema njegovim riječima, dosadašnje interesovanje za imovinu ovog preduzeća bilo je malo, te je sve nade polagao u ovu licitaciju, jer novcem od prodaje pokušavaju koliko-toliko pokriti troškove.

Uglavnom prodajemo sitnu imovinu, jer još nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi. Čim to bude završeno, gledaćemo da, ako bude zainteresovanih, prodamo kompletnu firmu, koja vrijedi oko 48 miliona KM. Sve se zbog virusa korona odužilo – kazao je Đurđević i dodao da još nisu okončane ni parnice, a na izmirivanje obaveza čeka više od 500 radnika.

Zahtjev za stečaj “Unisa” početkom 2019. godine podnijela je Nova banka Banjaluka koja je povjerilac u tom preduzeću. Nakon toga je sud u aprilu te godine donio rješenje kojim je pokrenuo prethodni postupak za utvrđivanje uslova za pokretanje stečaja. Stečaj u tom propalom preduzeću otvoren je 17. decembra 2019. godine.

Problemi u “Unisu” traju godinama, a najveće potraživanje ima Kreditno-izvozna agencija (IGA) BiH koja je prijavila dug od skoro 195 miliona KM. Kroz plan finansijskog i operativnog restrukturiranja Fabrike cijevi, koji je usvojen 2017. godine, dugovanja su trebala da budu izmirena u narednih deset godina, ali ga uprava preduzeća od početka nije poštovala pa je u veoma kratkom roku propao.

Potraživanja

Trgovački lanac “Frukta trejd” iz Dervente otkupio je višemilionska potraživanja u Fabrici cijevi “Unis”, a plan je da po okončanju stečaja u nekadašnjem posavskom gigantu ponovo pokrene proizvodnju. Vlasnik lanca “Frukta trejd” Duško Reljić ranije je za “Glas Srpske” istakao da su otkupili 31 milion maraka priznatih potraživanja kompanije “Heta”.

Glas Srpske

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here