Vijesti Društvo Limun rodio kao kruške

Limun rodio kao kruške

0

Jesenas je Refik Mehičić sa suprugom Mirsadom ubrao najmanje 30 kilograma mandarina, a dolaskom proljeća počeo je da bere limun.

Prije dvije godine limun je rodio, što narod kaže, nismo mogli obrati, a onda je godinu preskočio i evo opet je rodan. Dovoljno je za nas u kući i da nekoga počastimo, kaže supruga Mirsada, koja najviše brine o stablima ovih južnih voćki.

Redovno iz zalijeva, iako ove biljke neće mnogo vode, sve mora biti umjereno. Stablo se mora paziti pravilno orezivati i njegovati, isključivo domaćim stajskim prozrelim đubrivom.

Preko zime Mehičići limun i mandarinu drže u podrumu, koji ima dovoljno svjetlosti, a ne mrzne.

Biljke ne tretiramo nikakvim hemijskim preparatima, sve je prirodno i čisto, kaže Refik.

To volimo i oko toga se trudimo, čuvamo i njegujemo, a ima i koristi. Mnogi dođu da pogledaju, jer zaista je lijepo vidjeti mediteransku biljku koja rađa na ovim prostorima.

Savko Pećić Pesa

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here