Vijesti Kultura i obrazovanje Logoped Karolina Zečević: Rana detekcija ključna, značajna uloga vaspitača i učitelja

Logoped Karolina Zečević: Rana detekcija ključna, značajna uloga vaspitača i učitelja

0

Logoped Karolina Zečević održala je sinoć u OŠ „19. april“ predavanje na temu “Rana detekcija govorno-jezičkih odstupanja” i to kod djece mlađeg i srednjeg školskog uzrasta.

U okviru predavanja govorilo se o načinima roditeljske primjene iskustava učitelja koji najviše vremena provode sa djecom tog uzrasta, kao i o tome na koji način nastavnici mogu da detektuju eventualne anomalije.

Otkrivanje problema na ranijim uzrastima igra veliku ulogu jer smanjuje procenat djece koja imaju govorno-jezičke smetnje u školskom uzrastu. Ako se poteškoće detektuju u ranom periodu, te se podvrgnu odgovarajćim terapijama, manje su šanse da će djete imati specifične smetnje u školskom periodu, naglasila je Zečevićka, dodajući da učitelji i vaspitači imaju značajnu ulogu u detekciji poremećaja i davanju prvih savjeta o njihovom otklanjanju.

Direktor OŠ „19. april“ Elvira Miljić istakla je da škole imaju dužnost da brinu o svojim učenicima, pa tako i kada su u vidu govorni poremećaji djece koji su sve češći među mlađom populacijom.

Derventa Cafe

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here