Vijesti Kultura i obrazovanje Logoped Karolina Zečević: Rana detekcija ključna, značajna uloga vaspitača i učitelja

Logoped Karolina Zečević: Rana detekcija ključna, značajna uloga vaspitača i učitelja

0

Logoped Karolina Zečević održala je sinoć u OŠ „19. april“ predavanje na temu “Rana detekcija govorno-jezičkih odstupanja” i to kod djece mlađeg i srednjeg školskog uzrasta.

U okviru predavanja govorilo se o načinima roditeljske primjene iskustava učitelja koji najviše vremena provode sa djecom tog uzrasta, kao i o tome na koji način nastavnici mogu da detektuju eventualne anomalije.

Otkrivanje problema na ranijim uzrastima igra veliku ulogu jer smanjuje procenat djece koja imaju govorno-jezičke smetnje u školskom uzrastu. Ako se poteškoće detektuju u ranom periodu, te se podvrgnu odgovarajćim terapijama, manje su šanse da će djete imati specifične smetnje u školskom periodu, naglasila je Zečevićka, dodajući da učitelji i vaspitači imaju značajnu ulogu u detekciji poremećaja i davanju prvih savjeta o njihovom otklanjanju.

Direktor OŠ „19. april“ Elvira Miljić istakla je da škole imaju dužnost da brinu o svojim učenicima, pa tako i kada su u vidu govorni poremećaji djece koji su sve češći među mlađom populacijom.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here