Vijesti Društvo Lokalne zajednice traže više sredstava od indirektnih poreza

Lokalne zajednice traže više sredstava od indirektnih poreza

0

Na današnjoj Tematskoj sjednici Predsjedništva Saveza opština i gradova Republike Srpske, kojoj je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Dervente Siniša Jeftić, raspravljalo se o „Platformi SOGRS za izmjene i dopune Zakona o budžetskom sistemu Republike Srpske“ i „Analizi mogućnosti povećanja prihoda jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj“.

Cilj održavanja tematske sjednice bio je definisanje konkretnih prijedloga za unaprijeđenje finansijskog položaja jedinica lokalne samouprave, koje će Savez zastupati ka resornim ministarstvima i Vladi Republike Srpske.

Miroslav Bojić, Gradonačelnik Grada Laktaši, istakao je da je glavni akcenat stavljen na prihode od indirektnih poreza kako bi se u razgovoru sa Vladom Republike Srpske povećali ukupni prihodi.

Cilj je, kako kaže Bojić, da se izmjeni procenat raspodjele prihoda od indirektnih poreza prema lokalnim samoupravama kako bi one dobile veći iznos sredstava.

Prihodi od PDV prema lokalnim zajednicama su veći u ovoj godini, ali to je prije svega zbog odnosa inflacije koja nam se dešava, tako da su nam i troškovi značajno veći i to se „istopi“ u konačnici. Imamo raznih modela koje ćemo predložiti za finansiranje jedinica lokalne samouprave, s obzirom da je to zadnji put rađeno prije 14 godina, rekao je Bojić.

 

On je, govoreći o lokalnoj zajednici kojom on upravlja, rekao da imaju značajne prihode od privrede koji se konstatno povećavaju. Naime, prije 10 godina prihodi na godišnjem nivou su bili oko 1.000.000.000KM, dok su ove godine su oko 1.000.600.000.000KM.

To zapravo znači da za 60% više punimo republički budžet, tako da očekujemo da nam se u konačnici više vrati u lokalni budžet, kako bi mogli da odgovorimo na sve obaveze koje imamo prema privrednicima i stanovništvu. Vrijeme je da se koeficijenti raspodjele indirektnih poreza „raspakuju“, da se o njima razgovara, da vidimo šta možemo uraditi kada su u pitanju lokalne zajednice koje privređuju značajnije i da vidimo šta možemo uraditi za nerazvijene lokalne zajednice kako bi i njima povećali prihode, zaključio je Bojić.

Ljubiša Petrović, Gradonačelnik Grada Bijeljina, rekao je da će na današnjem sastanku sagledati kakvi su izazovi sa kojima se susreću jedinice lokalne samouprave koje su izrazito nerazvijene, te da će uputiti određene zahjeve ka Vladi Republike Srpske, kako bi se realno rasporedila sredstva.

Tačka vodilja treba da nam bude ravnomjerni regionalni razvoj Republike Srpske, kao i da učinimo sve da, pogotovo u izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave u RS, usmjerimo određena sredstva ka javnim institucijama u cilju decentralizacije vlasti. To je nešto što će sigurno omogućiti da što veći broj ljudi održivi razvoj svojih opština i gradova u Srpskoj, rekao je Petrović.

Slavica Lukić, pomoćnik ministra za resor lokalne samouprave, istakla je da je cilj sastanka kako poboljšati položaj nerazvijenih i izrazito nerazvijenih jedinica lokalne samouprave.

Vlada RS radi na tome i u toku je izrada strategije razvoja lokalne samouprave. Nacrt strategije razvoja lokalne samouprave za sedmogodišnji period je objavljen na sajtu ministarstva i u toku su javne konsultacije, odnosno, tražimo primjedbe i sugestije svih relevantnih faktora u Srpskoj, rekla je Lukić, te dodala da je jedan od strateških ciljeva unapređenje koje je predviđeno u nacrtu.

Na današnjoj tematskoj sjednici učestvovali su predstavnici 20 jedinica lokalne samouprave, odnosno, predstavnici gradova Banja Luka, Derventa, Zvornik, Laktaši, Bijeljina, Prijedor, Doboj, Gradiška, Istočno Sarajevo, Trebinje, te opština Mrkonjić Grad, Prnjavor, Modriča, Bileća, Jezero, Šamac, Višegrad, Srebrenica, Pale i Ljubinje.

Agencije

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here