Politika Lokalni izbori 2020 Lokalni izbori 2020: Izborna kampanja počela danas

Lokalni izbori 2020: Izborna kampanja počela danas

0

Izborna kampanja za predstojeće Lokalne izbore zakazane za 15. novembar noćas je, tačno u ponoć, i zvanično počela, a aktivisti najjačih stranaka dočekali su je spremno. Kampanja traje do 14. novembra u 7 časova ujutro, kada počinje izborna šutnja.

Izbornim zakonom BiH kampanja se definiše kao „period u kojem politički subjekti na zakonom utvrđen način upoznaju birače i javnost sa svojim programom i kandidatima“.

Nadležna opštinska tijela dužna su osigurati ravnopravan tretman političkim subjektima koji su ovjereni za učešće na izborima u njihovim zahtjevima da javna mjesta i javne objekte koriste u svrhu kampanje, uključujući održavanje skupova, izlaganje oglasa, plakata, postera i drugog sličnog materijala.

Jedna od zakonskih zabrana na koju posebno skrećemo pažnju je korištenja jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje. Centralna izborna komisija BiH ima ovlaštenja da izrekne novčanu kaznu koja ne prelazi iznos od 10.000 konvertibilnih maraka, ukloni ime kandidata sa kandidatske liste ako se utvrdi da je kandidat lično odgovoran za povredu zakona ili da poništi ovjeru političkog subjekta, podsjećaju iz CIK-a.

Za sprovođenje Lokalnih izbora u BiH 2020. godine Opštinska izborna komisija Derventa određila je 42 redovna biračka mjesta na području opštine Derventa, od kojih su tri dvojna.

Centralna izborna komisija BiH objavila je Preliminarnu kandidatsku listu za Lokalne izbore 2020 prema kojoj će na izborima u Derventi učestvovati 23 politička subjekta i gotovo 350 kandidata.

Prema podacima Opštinske izborne komisije pravo glasa ima 33.658 Dervenćana, od kojih je 2.524 evidentiranih za glasanje izvan BiH.

Sva biračka mjesta i kandidate pronađite OVDJE.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here