Vijesti Društvo Lovci koji razbijaju stereotipe

Lovci koji razbijaju stereotipe

0

Iako se lov često smatra okrutnim hobijem, jedna grupa Udruženju lovaca “Motajica” razbija takve stereotipe.

Naime, u okviru Lovačkog udruženja „Motajica“ postoji nekoliko članova koji se isključivo bave lovom na predatore.

Možemo reći da je to jedina grupa u udruženju koja lovi isključivo štetočine. Imaju vrhunske pse za lov na ovu vrstu divljači i oni su primjer da postoje lovci koji love isključivo iz zadovoljstva i rade na smanjivanju štetočina i održavanju prirodnog balansa specifičnog za ovo područje, kaže predsjednik LU “Motajica” Darko Bećarević.

Ovu “plemenitu” grupu lovaca čine Vajić Mladen Coki, Panzalović Zlatko, Panzalović Danijel, Katanić Čedo, Vidović Željko i grupa Gorana Savkovića koja dvije decenije love štetočine.

Šakali sve rasprostranjeniji

Stručnjaci smatraju da je šakal na područje Posavine došao iz Bugarske i da je pravac širenja bio poplavnom dolinom Dunava, a zatim dolinom Save u Posavinu. Širenju šakala pogodovala je prisutnost vlažnih i močvarnih područja, šikara i minskih polja.

Obilje hrane i zaklona u posavskim lovištima pružilo mu je mogućnost za naseljavanje i opstanak. Ratnim događanjima na području Posavine određeni dio površina u nekadašnjim zonama razdvajanja (minirane površine) postao je nedostupan za lovno korišćenje. Na ovim površinama brojno stanje divljači se povećavalo zbog nemogućnosti odstrela. Šakali su iskoristili nemogućnost korišćenja, mir u staništu i obilje hrane, te značajno povećali brojnost na ovim i proširili se na druga područja, smatraju nžinjer Miodrag Đeorđić i magistar Dragoslav Mrđa.

Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here