Vijesti Magazin “Made with love”: Zvjezdana izrađuje unikatne gumice za kosu – VIDEO

“Made with love”: Zvjezdana izrađuje unikatne gumice za kosu – VIDEO

0

Dvadesettrogodišnja Zvjezdana Popović iz Crnče jako dobro zna koliko su gumice za kosu danas popularne kao modni dodatak. Osamdesetih godina bile su pravi hit, voljele su ih glamurozne dame, a Zvjezdana je jedna od onih koja ih vlastitim rukama ponovno oživljava.

Sa navršenih 11 mjeseci majka Danica je shvatila da njena Zvjezdana neće imati djetinjstvo kao sva druga djeca, da neće moći da hoda, trči i da se igra. Shvatili su da će u kući imati dijete sa posebnim potrebama.

Ali je istog trenutka odlučila da bude njena zvijezda Danica, koja će ju voditi kroz život.

Zvjezdana danas, između ostalog, izrađuje gumice za kosu. Sve je počelo – slučajno, a završilo sve popularnijim brendom, “Schruncies”.

Jedne zime nije se moglo bog zna šta raditi, pa sam na internetu vidjela neke djevojke koje prave svoje neke ručne radove, pa sam i ja poželjela isto. Iskoristila sam neki stari materijal od svile i prve gumice poklonila prijateljicama. Njima se to svidjelo, pa sam radove ponudila frizerskim salonima i salonima ljepote, prodajem ih i na bazarima i preko interneta, tako smo svi zadovoljni – i ja i kupci, priča Zvjezdana.

Na početku, Zvjezdana je šila ručno. Igla joj je bilo glavno sredstvo za rad. Malo po malo, od svoje zarade, uspjela je da kupi i mašinu, koja joj danas mnogo olakšava rad.

Za šivenje iglom trebalo je dosta strpljenja i najmanje pola sata rada, dok je sa mašinom dovoljno pet minuta. Gumice  pravim isključivo od svile, iako se prave i od pamuka, sintetike ili satena. Materijala je dosta, a odnedavno pravim i gumice u dvije boje, što je malo zahtjevnije, priča Zvjezdana.

Zvjezdana za par minuta, od satena, pamuka i pliša, napravi savršene gumice za kosu. Osim što se nose na kosi, idealan su, kaže modni detalj i oko ruke. Preporučuju ih i frizeri, jer je svila nježna, ne čupa kosu i ne šteti je.

Materijal naručujem preko interneta i kod jednog čovjeka i Derventi koj prodaje baš takav materijal i to je već uhodano. Većinu gumica prodam vrlo brzo, tako da ih uglavnom pravim po narudžbama. ored jednobojnih, izrađujem i gumice sa “zeko” ušima, šarene, na tufnice, cvijetne i slično, ističe Zvjezdana, dodajući da joj je tajne rada na mašini za šivenje otkrila komšinica.

Zvjezdana odvoji vrijeme da svoje gumice fotografiše, kako bi ih uspješno reklamirala na svojim profilima na društvenim mrežama.

Marketing je ključan za svaki posao, kao i izgled logotipa brenda i etikete koje su mi izradile djevojke iz Banjaluke i Hrvatske u okviru jedne nagradne. Dosta se reklamiram preko Facebook i Instragram profila, kaže.

Zvjezdana, pored ručnog rada, ima talenat i za crtanje. Za sada koristi samo grafitnu olovku. Niko kaže u njenoj porodici nema ovakav talentat, a ona je u školi na časovima likovne kulture znala samo za petice.

Moj cijeli dan je popunjen ili crtanjem ili izradom gumica ili surfanjem na internetu. Pandemija korona virusa nam je dala mogućnost da malo više iskoristimo svoje talente. Danas uglavnom crtam skeč crteže i sijenčenjem olovkom, a najviše crtam objekte i detalje iz sela, nešto manje portrete, opisuje Zvjezdana svoju drugu veliku ljubav.

Od rođenja pa sve do 2011. godine roditelji su Zvjezdanu vodili od doktora do doktora ne bi li joj iole olakšali djetinjstvo. Kasnije su odustali. Znali su da je uzaludno. Briga je to puna 24 sata, priča nam majka Danica. Iako nije zaposlena, brige u kući i oko kuće, čine je zaposlenom, više od mnogih.

Danica kaže da njena Zvjezdana ne staje. Svilene kapice, ono je na čemu će ubuduće raditi. A njoj, srce puno sreće iako na početku nije bila optimistična.

Izvor: TV K3

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here