Vijesti Politika Do maja uskladiti akte sa Zakonom o lokalnoj samoupravi

Do maja uskladiti akte sa Zakonom o lokalnoj samoupravi

0

Lokalne zajednice u Republici Srpskoj treba da do maja usklade Statute, Pravilnike o radu i akte sa odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi, rekla je predstavnik Saveza opština i gradova Republike Srpske Sanja Krunić,na sastanku održanom proteklog petka u Stanarima. Sastanku su prisustvovali i predsjednik Skupštine opštine Derventa Marijan Kljajić i sekretar Sanja Malešević.

U izjavi za medije Krunićeva je rekla da je zadovoljna reagovanjem učesnika na predložene modele akata Saveza opština i gradova, koje članicama mogu pomoći tokom prilagođavanja njihovih akata. Ona je istakla da Savez opština i gradova, u saradnji sa misijom OEBS-a, u BIH implementira projekat “Podrška savezima opština i gradova” i kao važan cilj navela jačanje saradnje Saveza sa skupštinama jedinica lokalne samouprave.

Učesnici sastanka su ukazali na problem pristupanja izradi sistematizacije zaposlenih u lokalnim zajednicama jer se razlikuju podaci popisa iz 2013. godine o broju stanovnika, koje je objavio Republički zavod za statistiku od podataka koje je objavila Agencija za statistiku.

Predsjednik SO Derventa Kljajić smatra da će biti ispoštovan rok za usaglašavanje akata i naveo da u administraciji opštine nema viška zaposlenih, a da će se tačan broj odbornika, kojih je trenutno 29, znati na idućoj sjednici.

Na sastanku, kojem su prisustvovali predstavnici opština Stanari, Derventa, Doboj, Teslić, Srbac, Prnjavor, Modriča i Vukosavlje, diskutovalo se i o mogućoj ulozi skupštine u antikorupcijskim aktivnostima na lokalnom nivou.

derventa.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here