Vijesti Kultura i obrazovanje Maji Daniloviću nagrada “Ravaničanin”

Maji Daniloviću nagrada “Ravaničanin”

0

Srpska duhovna akademija dodijelila je nagradu za životno delo “Ravaničanin”, namijenjenu istaknutim srpskim kulturolozima i književnicima, pjesniku Maji Daniloviću na manifestaciji održanoj proteklog petka (19. jun).

Daniloviću je nagrada dodijeljena u Paraćinu, gradu u kojem su otkrivene najstariji dokazi pismenosti na svijetu – prve glinene ploče sa slovnim pismom starosti preko 7.500 godina, kao i mjestu gdje je 2005. godine osnovana Srpska duhovna akademija, institucija od nacionalnog značaja i integriteta.

Priznanje „Ravaničanin“, koje je dodijeljeno po 16. put, ustanovljeno je u znak poštovanja i sjećanja na trojicu srednjevjekovnih monaha, koji su od bitke na Kosovu do Velike seobe Srba, u manastiru Ravanici živjeli i pisali, držali luču pismenosti, duhovnosti i kulture, skromno se potpisujući kao Ravaničan 1, Ravaničanin 2 i Ravaničanin 3. Oni su ostavili ne samo veoma bitne istorijske podatke iz tog vremena, već su i sami stvarali, naveli su organizatori.

Nagrada za životno djelo „Ravaničanin“ sa sobom nosi status akademika Srpske duhovne akademije.

Daniloviću, inače porijeklom iz Dervente, nagrada je dodjeljena za ukupan doprinos srpskom pjesništvu i ličan doprinos oživljavanju estradnog, trubadurskog pjesništva. Pored Danilovića, ovo priznanje uručeno je i kulturologu prof. dr Bošku Suvajdžiću, književnicima Ljiljani Stamenković, Radenku Bjelanoviću i Katarini Kostić, dok je nagradu za najbolju prvu knjigu – Pesnička hristovulja, zaslužila dr. sci Zorica Petrašinović.

Majo Danilović je književnik i član Svjetske akademije za poeziju, osnovane pod patronatom UNESCO u Veroni, i to kao jedini pjesnik sa Balkana, među 60 istaknutih pisaca iz cijelog svijeta, zajedno sa tri Nobelovca.

Živi i stvara u Beogradu, autor je  12 samostalnih knjiga. Pjesme su mu objavljivane širom svijeta u antologijama, časopisima, prevođene na nekoliko jezika i višestruko nagrađivane.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here