Vijesti Kultura i obrazovanje Mali genijalci iz Dervente nastupili na takmičenju u mentalnoj aritmetici i matematici

Mali genijalci iz Dervente nastupili na takmičenju u mentalnoj aritmetici i matematici

0

Na 6. Međunarodnoj olimpijadi u mentalnoj aritmetici i matematici, održanoj u Zagrebu proteklog vikenda, učestvovali su i Anja Pašić i Ognjen Kojić, polaznici edukativnog centra “Malac genijalac” iz Dervente.

Anja je svoje zavidne vještine pokazala u pismenom dijelu takmičenja u kojem su učesnici rješavali 120 zadataka za dvanaest minuta što je bilo dovoljno za treće mjesto, dok joj je u mentalnom dijelu takmičenja medalja zamalo iskliznula, te je zauzela 4. mjesto.

Ognjen Kojić se vrijedno borio i plasirao među pet najboljih takmičara u svojoj grupi.

U disciplini mentalne aritmetike učestvuju djeca u dobi od 4 do 12 godina koji izvode radnje mentalnog računanja u ograničenom vremenskom periodu, bez ikakvog pomagala, te moraju tačno riješiti određeni broj zadataka.

U disciplini mentalne matematike učestvuju djeca u dobi od 10 do 17 godina koja mentalnim putem bez pomagala trebaju riješiti složene zadatke poput korjenovanja, kvadriranja, kubiranja, prebacivanja iz dekadskog u binarni kod, te računavanja dana za određeni datum i godinu.

Međunarodna olimpijada u mentalnoj aritmetici i mentalnoj matematici okupila oko 400 dječaka i djevojčica iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Austrije, Mađarske te Bosne i Hercegovine.

Olimpijadu je organizovalo udruženje “Malac genijalac” Hrvatska.

Svi koji žele da se bolje upoznaju sa radom ovog centra i upisom koji traje do septembra mogu to uraditi pozivom na broj 065 811 222.

Derventa Cafe

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here