Vijesti Društvo Manifestacijom “U susret Bajramu” počelo obilježavanje predstojećeg praznika – FOTO

Manifestacijom “U susret Bajramu” počelo obilježavanje predstojećeg praznika – FOTO

0

Manifestacijom “U susret Bajramu”, koja je održana sinoć u derventskom Centru za kulturu, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Derventa počeo je sa obilježavanjem predstojećeg Kurban-bajram.

Prema riječima Muris-ef. Abdurahmanovića, glavnog imama MIZ Derventa, manifestacija “U susret Bajramu” je ove godine na ovakav način organizovana po prvi put, a svi posjetioci mogli su vidjeti izložbu levhi Erne Mehmedović, ali i uživati u igrama Kulturno-umjetničkog društva “Hakija Tabaković” iz Lišnje, igri učenika dramske sekcije i ilahijama mektepskog hora džemata Turski Lužani.

U svom obraćanju prisutnima imam Abdurahmanović je rekao da je manifestacija “U susret Bajramu” početak jedne nove lijepe priče koja će, kako se nada, preći u tradiciju. Kako je dodao, ovakav tip okupljanja je od posebnog značaja za vjernike.

Okupljanje ljudi i obilježavanje Bajrama na ovakav način je od posebnog značaja, posebno za povratnike zato što su to prilike kada se oni susreću, vide, provesele, čuvaju svoju tradiciju i svoje porijeklo. Takođe, večeras je ova manifestacija bila i susret djece, a njihova radost je ogromna, rekao je Abdurahmanović i dodao da su najmlađima podijeljeni bajramski paketići.

U okviru događaja dodijeljene su i zahvalnice i plakete najistaknutijim džematlijama, kao i gradonačelniku Dervente Miloradu Simiću i Jelenku Živkoviću, direktoru Centra za kulturu Derventa.

U narednim godinama ćemo, ako Bog dan, ovakav vidi obilježevanja Bajrama nastaviti i težiti da ovaj događaj bude tradicija, rekao je glavni imam Abdurahmanović.

Događaju je prisustvovao i Admir-ef. Blitović, izaslanik muftije banjalučkog Ismail-ef. Smajlovića i rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here