Vijesti Društvo Manje sjetve ove jeseni

Manje sjetve ove jeseni

0

DERVENTA – Veoma je teško procjeniti i dati objektivan pregled zasijanih površina u jesenjoj sjetvi iz razloga neprijavljenih površina kod domaćinstava koji nisu u registru poljoprivrednih gazdinstava i sjetve nesortnog sjemena druge i više generacija, mišljenja je Vesna Simić, referent u Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti opštine Derventa.

GrbOpstineDerventa

– Prema podacima APIF-a na području opštine registrovano je 1748 poljoprivredna gazdinstva, koja imaju pravo da se prijavljuju za podsticaje Ministarstva poljoprivrede.
Prema podacima od registrovanih objekata koji vrše promet sjemenskog materijala na području opštine prodato je oko 77.000 kg pšenice, oko 21.000 kg ječma, oko 18.300 kg tritikalea, oko 900 kg travnodjetelinskih smjesa. Ni to nije pokazatelj da su poljoprivrednici zasijali samo te površine. Prema podacima sa terena veliki broj proizvođača se odlučio na sjetvu vlastitog nesortnog sjemena što nosi ogroman rizik proizvodnje. Prema procjeni koju je odjeljenje radilo u 2008. godini, na području opštine u jesenjoj sjetvi pod ozimim žitaricama zasijano je oko 3.400 ha, od toga pod pšenicom je bilo oko 2.200 ha površine- kaže Simićka.

Prema njenim riječima ove godine niska cijena ovogodišnjeg roda hljebnog zrna imala je za posljedicu krajnje nepovoljnu računicu proizvođača.

– Tako da procjenjujemo, da je ove godine na području opštine zasijano oko 2.040 ha površine pod ozimim žitaricama, od toga pod pšenicom oko 1.200 ha. Ovdje moramo spomenuti D.O.O. „Eko Bosanska Posavina“ i D.O.O. „Braća Marjanović“ koji su zasijali oko 250 ha površine pod pšenicom, isključivo za potrebe tržišta. Nema sumnje da će nedostatak pšenice dovesti u nezgodan položaj mlinare koji će bar na našem domaćem tržištu ostati bez sirovine, jer su se proizvođači u većem broju opredjelili da proizvode pšenicu isključivo za sopstvene potrebe- dodala je Simićka.

Uprkos podsticajima Vlade RS, poljoprivrednici sa područja opštine Derventa su ove godine pokazali malu zainteresovanost za korišćenje ovog vida podsticaja. Poređenja radi, u 2008. godini za korišćenje podsticajnih sredstava u jesenjoj sjetvi bilo je podnešeno 845 zahtjeva za sjetvu ozimih kultura za površinu od oko 1950 ha površine, od toga je za sjetvu pšenice bilo 1.225 ha površine. Subvencija za sjetvu je iznosila 250,00 KM /ha zasijane površine. Ove godine podnešeno je 83 zahtjeva samo za sjetvu pšenice na površini od 180 ha.

Autor: Nenad Simić 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here