Vijesti Politika Manji prihodi od poreza i troškovi javne rasvjete opterećuju lokalne budžete

Manji prihodi od poreza i troškovi javne rasvjete opterećuju lokalne budžete

0

Predsjedništvo Saveza opština i gradova Republike Srpske je konstatovalo da je potrebno održati zajednički sastanak Predsjedništva Saveza sa predsjednikom Vlade i ministrom finansija s ciljem pronalaženja mogućnosti da se lokalnim zajednicama nadoknade gubici od indirektnih poreza.

Glavna tema 79. sjednice Predsjedništva Saveza opština i gradova Republike Srpske, u čijem je radu učestvovao i zamjenik gradonačelnika Dervente Siniša Jeftić, bila je “Informacija o troškovima električne energije za javnu rasvjetu i prihodima od indirektnih poreza u jedinicama lokalne samouprave”.

Ministarstvo finansija je početkom 2023. godine upoznalo ovu organizaciju da je došlo do odstupanja procijenjenih prihoda od indirektnih poreza koji pripadaju opštinama i gradovima u odnosu na prihode koji su planirani.

Savez opština i gradova Republike Srpske je pripremio analitički dokument „Platforma za izmjene i dopune Zakona o budžetskom sistemu Srpske“ s ciljem uspostavljanja ravnomjernijeg odnosa između prihoda koje se dijele između budžeta Vlade i opština i gradova, saopšteno je iz Saveza opština i gradova Srpske.

U saopštenju se navodi da, osim pada očekivanih prihoda od PDV-a, znatno opterećenje za lokalne budžete predstavljaju i povećani troškovi za električnu energiju za javnu rasvjetu.

Osnovni razlozi koji su doveli do smanjenja prihoda Vlade Republike Srpske i lokalnih zajednica su ukupan procjenjeni gubitak prihoda zbog većeg izdvajanja prihoda od indirektnih poreza za finansiranje BiH institucija, jednokratni gubitak prihoda od akciza, do kojeg je došlo je zbog usvajanja izmjena Zakona o akcizama u BiH i drugo privremeno poravnanje za 2022. godinu između korisnika indirektnih poreza sa Jedinstvenog računa UIO, stoji u saopštenju.

Razmatrana su i pitanja primjene Zakona o zaštiti od požara, ze potrebe utvrđivanja reprezentativnosti Saveza opština i gradova Republike Srpske, kao zastupnika interesa lokalnih zajednica.

Nedopustivo da se posebni kolektivni ugovori za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave potpisuju bez Saveza opština i gradova Republike Srpske zbog čega je pokrenuta inicijativa za izmjenu Zakona o službenicima i namještenicima u organima jedinica lokalne samouprave, smatraju u savezu.

Predsjedništvo se saglasilo da naredna redovna Skupština Saveza opština i gradova Republike Srpske bude održana tokom maja.

Agencije

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here