Vijesti Kultura i obrazovanje Marilovićevoj druga nagrada na regionalnom književnom konkursu “Ulaznica”

Marilovićevoj druga nagrada na regionalnom književnom konkursu “Ulaznica”

0

Književnica Aleksandra Marilović iz Dervente dobila je drugu nagradu u kategoriji eseja za rad “Beskrajno sićušni koraci” na ovogodišnjem izdanju regionalnog književnog konkursa “Ulaznica”.

Na konkurs Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” u Zrenjaninu prijavilo se više od hiljadu pisaca poezije, proze i eseja iz svih zemalja bivše Jugoslavije, ali i Austrije, Švedske, Nemačke i drugih država u kojima stvaraju pisci sa ovih prostora.

Na osnovu jednoglasne odluke žirija prva nagrada u oblasti poezije dodeljena je Vladani Perlić iz Banjaluke za rad “Koga god sretnem gleda me sažaljivo i kaže šteta”, druga je pripala Nevenu Novaku iz Beograda za “Opuške”, a treća Goranu Živkoviću iz Niša za rad “Persona”.

Pobjednik u oblasti proze je Vladimir Mitrović iz Kraljeva, nagrađen za tekst “Ruža i čajni kolutići”, druga nagrada dodeljena je Miri Petrović iz Splita za “Transgresiju”, a treća Oliveri Mitić iz Smedereva za tekst “Kitovi koji imaju drugačije frekvencije”.

U kategoriji eseja pobedila je Ljiljana Maletin Vojvodić iz Novog Sada tekstom “Brkam domaštano i stvarno”, drugu nagradu je dobila Aleksandra Marilović iz Dervente za rad “Beskrajno sićušni koraci”, a treća nagrada pripala je Amini Bulić iz Sarajeva za “Umberto D: Smijeh kroz suze nad ruševinama jednog života”.

Nagrađeni radovi, prema navodima žirija, predstavljaju prilično precizan uvid u stanje književnosti na kulturnom prostoru našeg jezika, kao i dobar deo poetičkih tendencija uočljivih među autorkama i autorima na postjugoslovenskoj sceni.

Raznovrsni po temama, a napisani zavidnim književnim umećem i uverljivošću, ovi tekstovi su se iz mnoštva izdvojili ukupnim utiskom i zrelošću izraza, premda se radi o pretežno mladim ljudima, onima na kojima počiva budućnost književne scene, naveo je žiri, koji su činili, uz Ljubicu Pupezin, i pesnik i urednik Alen Bešić iz Novog Sada i urednik časopisa “Ulaznica” Vladimir Arsenić.

Derventa Cafe/SeeCult

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here