Reportaže Marinko vatrom “oslikava” ikone – VIDEO

Marinko vatrom “oslikava” ikone – VIDEO

0

Marinko Dumanić iz sela Drijen nadomak Dervente od 2006. godine bavi se pirografijom, jednom od najtežih i najzahtjevnijih tehnika oslikavanja drveta ili kože koja je kod nas poznata još iz vremena Nemanjića.

Pirografiju, što u prevodu znači “oslikavanje vatrom”, koristi za izradu pravoslavnih ikona. Ljubav prema pravoslavlju, ali i određene životne okolnosti, uticali su na Marinka da počne da se bavi izradom pravoslavnih ikona.

Marinko je ratni vojni invalid. Odbrambeno-otadžbinski rat na našem području donio mu je nedaće, crne misli, noći, dane… i bol koju i danas valja trpiti.

U svom svijetu pirografije, Marinko je spokojan. Dok radi ne voli da u blizini vlada buka, nikakvi šumovi, nikakav razgovor. Ne voli ni gledaoce, tu pored njega. U ovom poslu nema se prava na grešku i to je hobi koji zahtijeva strpljenje i preciznost.

TV K3

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here