Vijesti Kultura i obrazovanje Mario Mandić, učenik generacije: Kuvanje nije ni jednostavno ni lako, ali sam...

Mario Mandić, učenik generacije: Kuvanje nije ni jednostavno ni lako, ali sam ispunio svoj san

0

Učenik generacije, kada su u pitanju trogodišnja zanimanja Stručne i tehničke škole Derventa, je kuvar Mario Mandić.

Kako ističe, ovo zanimanje je izabrao zbog želje da postane profesionalni kuvar, te da stekne vještinu pretvaranja svakojakih i jednostavnih životnih namirnica u ukusna i posebna jela.

Kada sam upisao zanimanje kuvar bio je to moj prvi korak ka novim znanjima, novim iskustvima. Koračao sam sve hrabrije iz dana u dan, iz godine u godinu, shvatao da kuvanje nije ni jednostavno ni lako, treba pravilno odmjeriti, pripremiti, a prije svega znati kako, kaže mladi kuvar.

Tokom tri godine školovanja stekao je znanje, ali i iskustvo. Mnogo mu je značila podrška profesora, kako kroz obrazovni proces, tako i kroz različita takmičenja među kojima je najponosniji na učešće u poznatom kulinarskom takmičenju “Luk i med”. Učestvovao je i na raznim drugim takmičenjima, stekao praktična iskustva, pohvale, zahvalnice.

Prednost ovog zanimanja i škole uopšte je što pruža mogućnost obavljanja prakse i van škole. Tako sam obavljao praksu u vrtiću „Trol“, čijem osoblju sam veoma zahvalan na trudu i zalaganju da me što više nauče kuvarskim tajnama. Pored vrtića radio sam i u poznatim ugostiteljskim objektima, među kojima bi izdvojio „Karibik“, „Korzo“, „Gral“ kojima sam takođe veoma zahvalan na dragocenom iskustvu i praksi, naglašava Mario, preporučivši svima upis u ovo zanimanje.

Sve to donijelo mu je stalnu rubriku u “Derventskom listu” u okviru koje predstavlja uvijek zanimljive i nove recepte, a svoju kreativnost ispoljio je i van kulinarstva. Izradom raznih dekoracija i rukotvorina zarađivao je školski džeparac, a pored toga član je i SKK “Vihor”, kao jedan od mladih pjesnika.

I kod njega je ostao žal zbog toga što završetak školovanja nije proveo zajedno sa drugarima u školskim klupama, i povrh svega, na maturskoj večeri, kao kruni završetka jednog perioda života.

Umjesto toga imali smo “onlajn” nastavu koju nije bilo baš lako realizovati putem različitih društvenih mreža. Ipak, trudili smo se, imali strpljena i bitno je da smo sve to priveli kraju i u najboljem redu. Ipak, još ne mogu reći da osjećam da sam završio školu, sve je to još takoreći “friško”, a nedostajala nam je i maturska veče, iskren je Mario.

Od planova koje je postavio pred sebe, kako kaže, za sada je ostvario želju da svoje kuvarske vještine pokaže i u inostranstvu, ali ambicija mu ne manjka ni u narednom periodu.

Mario uspjeh ipak ne prisvaja samo za sebe i uvijek rado naglašava da je imao veliku podršku svoje razrednice i direktora Stručne i tehničke škole Branke Jović.

Derventa Cafe

 

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here