Vijesti Kultura i obrazovanje Marko Stojanović, jedan od najuspješnijih studenata Dervente i Novog Sada: Formula uspjeha...

Marko Stojanović, jedan od najuspješnijih studenata Dervente i Novog Sada: Formula uspjeha je dobra organizacija i naporan rad

0

Dvadesetogodišnji Dervenćanin Marko Stojanović je jedan od najuspješnijih studenata našeg grada, ali i novosadskog Fakulteta tehničkih nauka. Student druge godine smjera Softversko inžinjerstvo i informacione tehnologije ispite polaže samo sa najvišim ocjenama.

Informatika je Markov izbor još od kada je kao osnovac pokazao afinitete prema računarima, tako da prilikom upisa srednje škole dileme nije bilo. Zvanje tehničara informacionih tehnologija stekao uz najviše ocjene i zaslužio diplomu Vuka Stefanovića Karadžića, a svoje obrazovanje je nastavio na prestižnom novosadskom FTN na smjeru Softversko inžinjerstvo i informacione tehnologije.

Vjerovao sam da će se taj osjećaj za računare kroz srednju školu samo dodatno osnažiti, što se na kraju i dogodilo. Kada je došlo vrijeme za upis na fakultet, znao sam da želim upisati smjer koji je što uže vezan za softver računara i kroz moju analizu fakulteta i smjerova shvatio sam da Fakultet tehničkih nauka u Novome Sadu najviše odgovara mojim željama. I sam grad me dugo vremena privlačio. Susreo sam se sa velikom konkurencijom od oko 500 zainteresovanih studenata, a smjer je prihvatao samo 40 brucoša „na budžet“ i još 40 na samofinansiranje. Uz naporan rad i dozu sreće sam uspio upisati ovaj smjer sa statusom studenta na budžetu, priča Marko, a da je izbor fakulteta bio ispravan svjedoči i to da je sada student druge godine sa prosjekom ocijena od 10,00.

Kao i svaki vršnjak, svoje slobodno vrijeme provodi na druženjima sa prijateljima, kad god ima priliku upoznaje nove krajeve kroz putovanja koja oplemenjuju, ali i na dodatna usavršavanja kroz treninge, čitanje knjiga i usvajanje novih vještina. Markova formula za uspjeh je jednostavna.

Rekao bih da je formula za uspjeh realistično postavljanje ciljeva, dobra organizacija vremena i naporan rad kako bi se ti sami ciljevi i ostvarili. Ciljevi bez popratnog rada su samo snovi, a kako bi znali gdje najbolje uložiti trud i napor potrebno je imati dobar plan, opisuje ovaj izuzetni student.

Iza njega su brojne nagrade na takmičenjima tokom srednjoškolskog obrazovanja, stipendista je države Srbije i Fondacije „Dr Milan Jelić“ koja podržava samo najbolje studente, ali priznaje da mu gode „nezvanična“ priznanja okoline koji se pozitivno „šokiraju“ kada čuju za njegove akademske uspjehe.

Za dalji napredak u struci trenutno sam najviše fokusiran na praćenju i uspješnom ispunjavanju fakultetskih obaveza, a pored toga sam istražujem, učim i čitam o tehnologijama i tehnikama koje me interesuju, a to gradivo trenutno ne pokrivamo na fakultetu. Takođe u planu mi je u skorijoj budućnosti konkurišem i pokušam obaviti stručnu praksu u „Majkrosoftovom“ (Microsoft) razvojnom centru u Beogradu, otkriva ambiciozni mladić.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here