Vijesti Društvo Medijska sloboda na naš način

Medijska sloboda na naš način

0

Svjetski dan slobode medija je 3. maj, koji je ustanovila Skupština Ujedinjenih naroda 1993. godine, kako bi skrenula pažnju na nezaobilaznu ulogu medija i novinara u izgradnji i očuvanju demokratije. U Derventi je 2006. godine osnovano Udruženje dopisnika i novinara opštine Derventa, koje je do sada više puta ukazalo na probleme sa kojima se susreću novinari-dopisnici u svom radu. Nažalost, većina tih problema je i danas prisutna. Bio je ovo i povod da sa Nenadom Simićem, predsjednikom Udruženja „UdiN“ razgovaramo na ovu temu. Simić ističe da njegovu priču riječi prate pisani dokumenti, sa kojima su upoznati i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, koji su na svoj način istu razumjeli i (ne )podržali.

Medijska sloboda na nas nacin

Na koji način opstajete u veoma teškom vremenu?

– Na sreću preživjeli smo veoma tešak period. Bilo je obećanja da će nam opštinska vlast značajnije pomoći u nastojanju da obogatimo sadržaj informacija koje se objavljuju iz Dervente, ali do toga nije došlo. Za stvaranje dobre klime u kojoj su informacije najvažnije potrebno je učiniti mnogo više. Lijepo je vidjeti komšije da imaju svoj elektrosnki medij, ali  ruku na srce, mnogo je draže imati vlastiti, koji će u većoj mjeri da zadovolji potrebe stanovništva.

Ima li aktivnosti na pokretanju radio stanice?

– Ima i to najviše u priči. Konkretno nema ništa. Za očekivati je da osnivač javnog medija u Derventi bude pokretač i incijator cijele priče. Prebacivanje odgovornoti na druge ravno je mlaćenju prazne slame. Kada je u pitanju privatna incijativa mislim da je to veoma velik zalogaj, jer evidentno je na koji način se odobravaju novci za medije. Ko je bliže vatri i ruci koja daje bolje se grije. Svoju dobit da privatnici ulažu u informisanje svih građana vrlo je teško naći u današnjem vremenu. Udruženje samostalno nije u mogućnosti da radi na ovom problemu, koji očigledno nikako da se riješi. Mnoge šanse su propuštene. Stvorena je jedna slika da Derventi ne treba radio stanica, jer smo dobro medijski pokriveni signalom drugih radio stanica iz susjednih opština. To je čista ideologija koja nam je nametnuta ili bolje rečeno koju smo kupili, a kako funkcioniše najbolje smo primjetili za vrijeme poplava u Derventi. Mišljenja sam da „većina“ koja vlada u Derventi nema hrabrosti da radi na ovom pitanju, to je bar svima jasno. To možda za njih zvuči  neprihvatljivo, ali nije mi cilj da hvalim ono što usitinu i nije u redu.

Pa šta rade dopisnici u zadnje vrijeme?

– Krpe rupe, da narod bolje razumije. Teško dolazimo do informacija, a u zadnje vrijeme sve više dnevnih novina je odustalo od dopisnika koji su angažovali u Derventi. Na ovom mjestu želim da pohvalim rad portala grada Dervente „Derventa Cafe“ koji ste pokrenuli i koji uspješno radi. Vjerujem da brojni stanovnici upravo prve informacije dobijaju od portala grada, koji je svojim radom i djelovanjem svrstan u sami vrh posjećenosti.

Čestitka

Upućujem čestitke svim novinarkama i novinarima u povodu našeg dana. Odgovornost medija i novinara u današnjem društvu od velike je važnosti kako u informiranju javnosti tako i u izgradnji demokratskog društva te promovisanju  ljudskih prava i sloboda. Nažalost, u svijetu i kod nas još uvijek postoje pritisci i prijetnje na slobodu i neovisnost medije i novinara. Takve pojave su za svaku osudu i svi trebamo u svojoj ulozi  raditi na njihovom sprječavanju. Kako nema slobode bez odgovornosti tako je odgovornost novinara i medija da u skladu s profesionalnim standardima obavljaju svoj posao jer najopasniji neprijatelji slobode medija su mediji i novinari koji tu slobodu zloupotrebljavaju.

Z. B. – Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here