Vijesti Privreda Među 107 najboljih u BiH i tri preduzeća iz Dervente

Među 107 najboljih u BiH i tri preduzeća iz Dervente

0

Poslovne novine objavile su listu najuspješnijih kompanija u BiH na kojoj se nalaze i tri derventska preduzeća – Tehpro CNC d.o.o., Metalac MBM d.o.o. i Pećić-Kommerce d.o.o.

Poslovne novine prepoznatljive su po tri velika projekta i to “100 najvećih”, “Pouzdanost” i “Brzorastuće kompanije”, a svoja istraživanja temelje na preciznim indikatorima prema posljednje predanim završnim finansijskim izvještajima i na konačnim rang-listama te ne postoji mogućnost manipulacije, odnosno uticaja vanjskih faktora.

Rang-liste “100 najvećih” kreiraju se u tri kategorije (male, srednje i velike kompanije), te prema četiri parametra (dobit, prihod, izvoz i investicije gotovinskog toka). “Brzorastuće kompanije” su kompanije koje minimalno tri godine u kontinuitetu bilježe rast svih ključnih poslovnih indikatora, te imaju složenu godišnju stopa rasta (CAGR) veću od 10 posto. Na projektu ”Pouzdanost” izlistane su kompanije koje, između ostalog, posluju transparentno i odgovorno, nemaju blokadu računa čak ni u periodu jednog dana, bilježe rast, ali imaju odličnu likvidnost i solventnost, saopštili su iz Poslovnih novina.

U proces selekcije uvrštene su 33.092 kompanije, odnosno sve one firme koje su nadležnim agencijama (FIA, APIF) predale završne godišnje izvještaje. Tako su prema posljednjim rezultatima 772 kompanije zadovoljile kriterijume projekta “100 najvećih”, njih 5.215 može se pohvaliti odličnim bonitetom, a samo 1.320 ostvarilo je brzi rast prema svjetskim kriterijima.

Sumirajući rezultate svih projekata, Poslovne novine otkrile su koje su to zvijezde poslovnog neba u BiH, odnosno koje se kompanije mogu pohvaliti rangiranjem u sva tri projekta.

Rekorder po najuspješnijim je Sarajevo sa 26 kompanija, potom slijede Banjaluka sa 6, Zenica i Živinice sa 5, Tešanj, Gračanica i Široki brijeg sa 4, a iza Dervente, Gradiške i Prnjavora sa po tri, ostala je Tuzla, Laktaši, Kotor Varoš i druge opštine.

Kompletan spisak pronađite OVDJE.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here