Vijesti Privreda Metalska industrija polako staje na noge – VIDEO

Metalska industrija polako staje na noge – VIDEO

0

Nakon 2020. godine u kojoj je korona zatvorila granice i značajno smanjila promet, metalska industija u Republici Srpskoj je stala na noge.

Preduzeća koja proizvode metalne predmete, dijelove i konstrukcije ove godine ne stižu da isporuče narudžbe iz inostranstva. Podaci Privredne komore Republike Srpske govore da je za prvih šest mjeseci izvezno metala u vrijednosti od oko 472 miliona KM, što je za oko 130 miliona više nego u istom periodu lani. Statistika kaže da je izvoz porasto za nevjerovatnih 37 odsto.

U derventskom preduzeću “Metalac MBM”, koji proizvodi razne metalne proizvode iz oblasti građevinsrstva, ističu da su protekla tri mjeseca bila veoma dobra. Oni izvoze oko 97 odsto svojih proizvoda, od čega najveći broj završi u Austtiji, Njemačkoj i Sloveniji.

Do kraja godine, očekujemo da ćemo imati povećanje obima proizvodnje i samim tim izvoza od 20 do 25 odsto. Trenutno proizvodimo 30 odsto više nego prošle godine. Međutm, novčano ćemo ostvariti i dva-dva i po odsto veće prihode nego prošle godine zbog rasta cijena repromaterijala – sirovina. U decembru prošle godine cijena sirovog metala iznosila je oko 550 evra, u junu je dosegla 1350, a trenutno se kreće oko 1.000 evra po toni, kaže vlasnik preduzeća “Metalac MBM” Slobodan Golub.

U korak sa narudžbama, proširuju proizvodnju – nedavno su osposobili dodatnu halu za proizvodnju. Ipak navode da imaju problema sa radnom snagom – trenutno imaju 60-ak radnika, ali povećanje obima proizvodnje podrazumjeva i dodatna zapošljavanja.

U “Metalcu” ističu da da se novi radnici ne zadržavaju dugo, iako imaju dobre plate u ovom preduzeću.

TV K3

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here