Vijesti Društvo “Minimalac, porezi i doprinosi za mart za sve one koji nisu radili”...

“Minimalac, porezi i doprinosi za mart za sve one koji nisu radili” – VIDEO

0

Privrednici kojima je zbog pandemije onemogućen rad prema odluci Republičkog štaba biće isplaćena minimalna plata i doprinosi za period u kojem ne budu radili, istakao je premijer Republike Srpske Radovan Višković, nakon sastanka sa predstavnicima Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva “Horeka” i Sekcije frizera i kozmetičara pri Zanatsko-preduzetničkoj komori Srpske.

Mjere nisu ničiji hir, želja, ničija volja. Republika Srpska je prema ovoj branši imala najliberalnije mjere u regionu, naglasio je Višković.

On je dodao da svaki od privrednih subjekata pojedinačno će podnositi prijavu, kako bi sagledali reprograme za 2020. godinu, a onda mogli da dobiju poresko uvjerenje, te pristup Garantnom fondu.

Višković je pojasnio da će kompletni doprinosi i minimalne plate za mjesec mart biti isplaćene, čak i u slučaju da zatvarnje potraje samo sedam dana.

Rekao je da će već u petak ići u realizaciju onog što su dogovorili na današnjem sastanku.

Razumijemo probleme u kojima se sektor ugostiteljstva nalazi. Dogovorili smo da već u petak sjednemo sa ministrom trgovine i ministrom finansija i krenemo u realizaciju onoga što smo danas ovdje dogovorili – istakao je Višković.

On je najavio i mogućnost otvaranja frizerskih i kozmetičkih salona.

Kozmetički saloni i frizeri dali su primjedbu da oni nisu ta branša koja ugrožava zdravlje ljudi, da prihvataju jednog po jednog klijenta, tako da će im vjerovatno poslije isteka ovih sedam dana mjera biti dozvoljen rad – istakao je Višković.

Višković je naglasio da veliki broj privrednika iz sektora ugostiteljstva ima problema sa porezima i doprinosima iz prošle godine i da ne mogu dobiti poreske prijave kako bi pristupili bankama ili drugim finansijskim institucijama radi obezbjeđivanja finansijskih sredstava za neometan nastavak rada.

On je naveo da će za reprograme poreza i doprinosa iz prošle godine svaki od tih privrednih subjekata morati pojedinačno da podnese prijavu Poreskoj upravi na razmatranje i da, uz saglasnost Vlade Srpske, dobiju odobrenje za reprogram tih obaveza kako bi dobili uvjerenje sa kojim će imati pristupa Garantnom fondu i njegovim sredstvima.

Višković smatra da je trebalo biti malo više komunikacije na relaciji resornih ministarstva i udruženja tih privrednika.

Višković je dodao da je na sastanku konstatovano da je Srpska i u ovoj branši imala nekoliko procenata liberalnije mjere u odnosu na okruženje i regiju.

Sastanku je prisustvovala i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

RTRS

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here