Vijesti Politika Ministar Bogdanić posjetio Derventu: Porodilište i rad zdravstveno-socijalnih ustanova najvažnije teme

Ministar Bogdanić posjetio Derventu: Porodilište i rad zdravstveno-socijalnih ustanova najvažnije teme

0

Ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske Dragan Bogdanić boravio je danas u posjeti Derventi gdje je razgovarao sa načelnikom opštine Miloradom Simićem i direktorima javnih ustanova zdravstvene i socijalne zaštite čiji je osnivač Vlada.

Bogdanić je ovom prilikom pohvalio rad derventskog Doma zdravlja, navodeći ga kao jednog od najboljih u Srpskoj, a neizostavna tema bilo je porodilište.

Razgovarali smo i o porodilištu u Derventi, koje je u postupku ispunjavanja uslova predviđenih pravilnikom i ministarstvo će svojim rješenjem produžiti rok do kraja godine da se završi rekonstrukcija i ispune potrebni uslovi, slični onima koji postoji u bolničkim ili privatnim porodilištima, pojasnio je Bogdanić.

Direktor Doma zdravlja Mirko Šaran upoznao je ministra sa dosada preduzetim koracima.

Mi smo tražili da nam se produži rok za usklađivanje uslova sa Pravilnikom o otvaranju porodilišta u RS do kraja ove godine. Uradili smo dio posla kada je u pitanju adaptacija prostorija, poslali smo doktora na specijalizaciju i započeta je procedura javnih nabavki oko nabavljanja opreme. Zadovoljni smo našim dogovorom, rekao je Šaran, dodajući da je preostalo uređenje podova u operacionoj sali i neki „sitniji poslovi“.

Načelnik opštine Milorad Simić rekao je da opština Derventa iz lokalnog budžeta izdvaja 150.000 maraka za pomoć u opremanju Porodilišta.

Dom zdravlja valjano funkcioniše i među najboljima je u Republici Srpskoj, a korak po korak se ispunjavaju i uslovi, tako da se nadamo da će certifikat biti dobijen. Više od 40 djece je porođeno u Derventi od početka godine i jasno je da je njegovo opstanak važan, kazao je Simić.

Transformacija javnih ustanova

Bogdanić se u Centru za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Budućnost“ sastao i sa predstavnicima javnih zdravstveno-socijalnih institucija u vezi njihove transformacije i proširena usluga.

Želimo da se što više djece “izvuče” iz ovih ustanova i smjesti u hraniteljske porodice, kako bi što više razvili osjećaj pripadnosti, kazao je Bogdanić povodom ovog sastanka.

Direktor centra „Budućnost“ Vladan Popović rekao je da su predložili ministarstvu uvođenje socijalne rehabilitacije lica sa invaliditetom, kako bi učenici centra „Budućnost“ sa oštećenjem vida nakon završetka osnovne ili srednje škole dobili adekvatniju podršku u daljem životu i radu.

Razgovarali smo i o aktuelnom stanju u ovim ustanovama, odnosno o uvođenju novih usluga u skladu sa modernim trendovima u pružanju zdravstveno-socijalne zaštite. Jedan od takvih primjera je i pilot projekat „Pružanje ranog tretmana za slijepu i slabovidnu djecu“ koji se provodi na teritoriji Republike Srpske, a naša ustanova je prva počela da ga provodi. Zamisao je da naš stručni tim uradi funkcionalnu procjenu djeteta sa oštećenim vidom i predloži aktivnosti koje su potrebne da se provedu. U slučaju da je potrebna duža korekcija, djeca oštećenog vida bi posjećivala našu ustanovu, pojasnio je Popović.

Inače, centar „Budućnost“ u oktobru obilježava 70 godina svog postojanja.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code