Vijesti Privreda Ministar Mirjanić posjetio Derventu: Poljoprivrednicima naše opštine 2,75 miliona KM podsticaja –...

Ministar Mirjanić posjetio Derventu: Poljoprivrednicima naše opštine 2,75 miliona KM podsticaja – VIDEO

1

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Republike Srpske Stevo Mirjanić boravio je juče u našoj opštini, gdje je razgovarao sa načelnikom opštine Miloradom Simićem, te posjetio preduzeće “Poljoprivrednik”, farmu mlijeka Stanoja Lazarevića u Ceranima i gazdinstvo Gorana Tadića u Velikoj Sočanici na kojem se tove junad.

On je ovom prilikom poručio poljoprivrednicima u Srpskoj da ove godine na raspolaganju je više od 200 miliona maraka, jer pored agrarnog budžeta od 71 miliona maraka, operativna su i sredstva Vlade i Svjetske banke za navodnjavanje, IRB-a i Partner fonda za hidro-meliracione sisteme.

Od 71 miliona maraka agrarnog budžeta Republike Srpske, 60 se odnosi za podsticaje proizvodnji, a 11 na regresirani dizel i protivgradnu zaštitu, rekao je Mirjanić, te te naglasio da je budžet povećan za oko 20 odsto u odnosu na prošlogodišnji, kao i da su povećani podsticaji za sve vrste tova.

Poljoprivrednici u Derventi će ove godine za podsticaje dobiti 2,75 miliona maraka, od čega 2,4 miliona sa republičkog nivoa i 350.000 iz budžeta opštine.

To je sigurno jedna injekcija za poljoprivrednike. Ne kažemo da je to velika cifra, niti da je mala, to je u granicama kolike su mogućnosti države i lokalne zajednice, rekao je načelnik opštine Milorad Simić za RTRS.

Direktor PD “Poljoprivrednik” Zlatan Mikerević rekao je da postoji disparitet u podsticajima za pojedine poljoprivredne proizvode, navodeći kao primjer otkupnu cijenu mlijeka od 30 pfeninga, na koju dolazi podsticaj u stopostotnom iznosu, dok je kod proizvodnje junećeg mesa otkupna cijena 4,5 KM, a podsticaj oko 15 pfeninga, što je samo 3,4 odsto.

U Derventi se 1.450 hektara poljoprivrednog zemljišta nalazi u državnom vlasništvu, a od te površine 580 je dato u koncesiju, 194 hektara u zakup, a za 740 hektara treba odrediti namjenu.

RTRS/TV K3

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here