Vijesti Kultura i obrazovanje Ministarstvo: Nije dostavljen spisak prekobrojnih; Škola: Bespotrebna panika, svi će biti upisani

Ministarstvo: Nije dostavljen spisak prekobrojnih; Škola: Bespotrebna panika, svi će biti upisani

0

Sudbina 13 učenika iz Dervente koji su ostali ispod crte prilikom upisa u trogodišnje srednje škole potpuno je neizvjesna, jer Stručna i tehnička škola nije dostavila Ministarstvu prosvjete i kulture RS spisak prekobrojnih đaka, zbog čega nemaju osnova da prošire upisne kvote.

capture-20160616-082538

“Glas Srpske” je prije nekoliko dana objavio tekst da upis u srednje trogodišnje škole u Derventi prati drama, jer su učenici ostali neupisani, poslije čega je Ministarstvo prosvjete i kulture zatražilo informacije od škole, ali se ni poslije toga ne nazire rasplet.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević kaže da su im iz Stručne i tehničke škole Derventa stigli samo spiskovi sa brojem primljenih đaka i da nigdje nije navedeno koliko ih je ostalo neupisano.

– Tražili su odobrenje da upišu dodatno odjeljenje za zanimanje kuvar. Zahtjev je odbijen, pošto nije bio opravdan, jer na rang-listi nigdje nisu imali broj neprimljenih učenika. Ne znam zbog čega direktor škole nije dostavio spisak đaka koji su ostali neupisani da bi bio razmotren zahtjev za odobrenje dodatnih mjesta – kazao je Malešević, navodeći da je u Stručnoj i tehničkoj školi ostalo šest slobodnih mjesta za zanimanja četvrtog stepena.

Direktor Stručne i tehničke škole Branka Jović kaže da još čekaju zeleno svjetlo iz Ministarstva prosvjete za proširenje upisnih kvota.

– Ministarstvo sam o svemu blagovremeno informisala. Između junskog i julskog roka uputila sam zahtjev ministarstvu da odobre upis dodatnog odjeljenja, jer je veliki broj zainteresovanih đaka. Taj zahtjev, međutim, nije odobren, zbog toga što su rekli da treba da sačekamo kraj julskog upisnog roka – ističe Jovićeva.

Na pitanje zbog čega na spiskovima koji su dostavljeni ministarstvu nema 13 djece koja su ostala ispod crte, Jovićeva kaže da se to dogodilo zbog toga što im je odmah vratila dokumenta.

– O tome sam napravila pismeno obrazloženje. U svakom slučaju svi će biti na adekvatan način zbrinuti. Mislim da je bespotrebna panika roditelja da im djeca neće biti upisana do početka školske godine – rekla je Jovićeva i istakla da je na rast broja djece uticao priliv više kandidata iz okolnih opština.

Neupisani učenici i njihovi roditelji su sve zabrinutiji, jer ne znaju gdje će i da li će djeca uopšte moći da nastave školovanje. Njihova zabrinutost je veća jer je vrijeme upisa iscurilo, pošto je u petak bio posljednji dan julskog upisnog roka.

– Cijelu sedmicu smo proveli u školi, gdje nam neprestano govore da čekaju odobrenje Ministarstva prosvjete. Moj sin je konkurisao za zanimanje kuvar i ostao je neupisan, jer nema više slobodnih mjesta. U Stručnoj i tehničkoj školi bez mjesta je ostalo 13 đaka, među kojima je petoro sa poteškoćama u razvoju – kaže Dervenćanka Dragana B. i dodaje da su poslali pismo Ministarstvu prosvjete da bi ih upoznali sa problemom.

Malešević je prošle sedmice najavio da će direktori škola koji su kreirali lošu upisnu politiku biti kažnjeni i poručio da će biti riješen problem đaka i da niko neće ostati neupisan.

Djeca sa poteškoćama u razvoju
Dane Malešević kaže da su ih iz Stručne i tehničke škole Derventa pismeno obavijestili samo da im se obratio određeni broj đaka sa poteškoćama u razvoju koji žele da se upišu u tu školu.

– Svi ti đaci treba da donesu samo rješenje, nalaz i mišljenje stručne komisije i biće naknadno upisani – objasnio je Malešević.

Glas Srpske

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here