Vijesti Kultura i obrazovanje Ministarstvo otkupilo dva rada derventskog umjetnika

Ministarstvo otkupilo dva rada derventskog umjetnika

0
Zdenko Bećarević

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske otkupilo je 39 djela likovne umjetnosti od 34 autora u ukupnoj vrijednosti od 100.000 KM, a među kojima su i dvije slike derventskog umjetnika Zdenka Bećarevića.

Radi se o dva akvarela na papiru dimencija 10x10cm iz 2015. godine za koja je izdvojeno po 150 KM i oni će biti izloženi u Narodnoj biblioteci „Branko Radičević“. Ostala djela biće izložena u 11 drugih ustanova kulture.

Ustanove su u svoje otkupne prijedloge uvrstile djela afirmisanih i značajnih vizuelnih umjetnika iz Republike Srpske, ali i djela umjetnika mlađe i srednje generacije.

Cilj konkursa bio je podsticanje razvoja vizuelnih umjetnosti putem osavremenjavanja umjetničkih zbirki (kolekcija), jačanja kapaciteta ustanova kulutre, podrška savremenim vizuelnim umjetnicima i razvijanje vizuelne kulture, te da pomogne i ukaže na važnost formiranja kolekcija vizuelne umjetnosti u ustanovama kulture različitog karaktera, saopšteno je iz Ministarstva.

Procjenu i vrednovanje prijavljenih prijedloga za otkup, a na osnovu kvaliteta djela, značaja koji autor ima za lokalnu i širu umjetničku scenu, odnosno profesionalnih referenci, vršila je tročlana komisija koja je dala prijedlog finalnih otkupnih cijena za umjetnička djela polazeći i uvažavajući iznose koji su sami predlagači formirali.

Objavljeni su i rezultati Javnog konkursa za otkup knjiga objavljenih u Republici Srpskoj u 2022. godini, prema kojima je otkupljeno ukupno 11 publikacija od četiri izdavača. Ministarstvo je sve publikacije otkupilo u 43 primjerka za potrebe svih narodnih biblioteka u Republici Srpskoj, u ukupnoj vrijednosti od 9.137 KM.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here