Vijesti Kultura i obrazovanje Mlada umjetnica Dobrica Popović: Slikarastvo u meni istovremeno budi i smiruje emocije

Mlada umjetnica Dobrica Popović: Slikarastvo u meni istovremeno budi i smiruje emocije

0

Slikarka Dobrica Popović, Dervenćanka sa banjalučkom adresom, sinoć je u Narodnoj biblioteci „Branko Radičević“ ostvarila jedan značajan korak za svakog mladog umjetnika – po prvi put je svoje radove predstavila široj javnosti i to u u okviru ovogodišnjeg izdanja Noći muzeja.

Bila je ovo idealna prilika i zaista sam srećna i ponosna što sam svoj dosadašnji rad prvi put predstavila baš u svom rodnom gradu, kaže student četvrte godine Akademije umjetnosti u Banjaluci na smjeru slikarstvo.

Predstavila sam se serijom radova nastalim tokom prethodne dvije godine. Inspirisani su najvećim dijelom konjima, odnosno mojim doživljajem omiljene životinje, a u svakom od radova pokušala sam da obuhvatim sve njegove osobine i različitosti, kako nježnost, tako i snagu, njegove divlje i pitome strane, eleganciju, gracioznost, plemenitost koja nikog ne ostavlja ravnodušnim, kaže Popovićeva, dodajući da je izložila osam slika ulja na platnu, ali i crteže i grafike.

Do prve izložbe protekle su godine i godine „zaljubljenosti“ u slikarstvo koje se prvi put pojavilo u osnovnoj školi, na časovima likovne kulture i dodatnim likovnim sekcijama.

Nastavnici su naravno prepoznali i nagradjivali moj talenat, ali i želju i trud. Tako sam, očekivano, upisala srednju tehnolosku školu na smjeru likovni tehničar, a najveća podrška u svemu tome je bila moja porodica, prisjeća se Popovićeva.

Strast prema slikanju tako je dobijala i svoje “obrazovne” konture pa je 2018. godine Dobrica postala student Akademije umjetnosti u Banjoj Luci.

Četiri godine na Akademiji umjetnosti su prebrzo prošle, ali su i prožete stečenim znajem o umjetnosti i slikarastvu, koje u meni budi i istovremeno smiruje moje emocije. Danas sam na završnim studijama na smjeru slikarstvo i mogu da kažem da ništa nije teško kada se radi sa ogromnom ljubavlju i velikim trudom, poručuje mlada slikarka.

U njenom dosadašnjem radu dominantan motiv je konj, kao plemenita životinja, koja malo koga ostavlja ravnodušnim.

Ako nas na prvi pogled ne očara njegovo elegantno i snažno tijelo, sigurno je da će to uraditi njihove oči i dubina koja se u njima prostire. Posmatrajući suštinu bića onakog kakvo jeste, kao materiju koja traje, sazrijeva i nestaje, pokušala sam da trenutak zapažanja prikažem kroz svoje radove, naglašava Dobrica.

Vizualizacija čistoga bića konja jeste samo prikaz one dobrote kojoj teži svaki pojedinac. Taj pogled, pomalo preplašen, ali i miran, jeste pogled koji nije od tog bića već od čovjeka koji se sa njim povezuje. U svojim djelima težim da uspostavim kontakt sa posmatračem, izlaskom u prostor, ali ne tehnički, nego emotivno. Kadrovi naglasavaju ono najbitnije za prilagodjavanje i opstanak prikazane životinje u životnoj sredini, a to su čulo vida i mirisa, odnosno dodira. Njuška teži da ispita okruženje, kako na slici tako i van slike i da uspostavi komunikaciju sa posmatračem. Kolorit, kao i način tretmana četkom, odnosno i olovkom, daju radu određenu notu njeznosti i harmoničnosti, otkriva mlada umjetnica.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here