Reportaže Mladi frizer Dejan Railić: Od prakse do stalnog posla

Mladi frizer Dejan Railić: Od prakse do stalnog posla

0

U današnje vrijeme kada su statistički podaci o nezaposlenosti mladih vrlo porazni vrijedi istaći svaki pozitivan primjer, a jedan od takvih je i 23-godišnji derventski frizer Dejan Railić.

derventa frizer dejan railic

Dejan je samostalni zanatlija već nešto više od tri godine, a na ovaj poziv se odlučio nakon odlazaka kod svog frizera Dragana Sibinčića koji ga je i uputio u tajne ovog zanata. Paralelno pohađajući srednju školu svakodnevno je odlazio na poduku i to pune 4 godine.

– „Ne žalim što sam toliko vremena proveo učeći zanat jer sada konačno radim posao koji volim i od kojeg mogu da pristojno živim“, ističe Railić dodajući da njegov posao nema puno loših strana, jer sve takve stvari su zanemarive naspram zadovoljstva mušterija.

Da je to i zaista tako potvrdio je jedan od stalnih klijenata koji je naglasio da je prezadovoljan pruženom uslugom i da je pored toga jednako važno i to što se osjeća ugodno za vrijeme boravka kod svog frizera. Stalne mušterije su i privilegovane jer je svako sedmo šišanje besplatno, a osim toga SUR „Railić“ nudi usluge brijanja i pranja kose.

Međutim, nije bilo lako postati samostalan jer je pored dugogodišnjeg podučavanja neophodno obezbijediti početna finansijska sredstva. Potrebno je pronaći odgovarajući prostor i adekvatno ga opremiti što predstavlja trošak od preko 5 hiljada konvertibilnih maraka, a potom i zaraditi novac za pokrivanje mjesečnih troškova najma i potrošnog materijala, zbog čega ovaj mladi zanatljija kao sledeću veću investiciju planira kupovanje sopstvenog poslovnog prostora. Iako postoje određeni podsticaji za samozapošljavanje za koje je i aplicirao, sve navedene troškove je morao pokriti sam.

Boris Nikolić – Derventa Cafe

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here