Vijesti Kultura i obrazovanje Mladost u prvom planu: Predstavljanjem dječijeg stvaralaštva svečano otvoreno ovogodišnje “Bosiljkovanje” –...

Mladost u prvom planu: Predstavljanjem dječijeg stvaralaštva svečano otvoreno ovogodišnje “Bosiljkovanje” – FOTO

0

Stotine mladih folkloraša KUDM “Bosiljak” sinoć su u Centru za kulturu, predstavljanjem svojih dostignuća u okviru manifestacije “Dječije stvaralaštvo”, svečano otvorili ovogodišnji Inter folk fest “Bosiljkovanje”.

Pored kulturno-zabavnog programa, u kome su nastupali svi mlađi članovi društva, ženska vokalna grupa, te mladi šargijaši, ovu manifestaciju upotpunio je i gastro-fest te rukotvorine mališana posebno pripremljenih za ovu priliku. Najbolje među njima su i posebno nagrađene.

Svi folkloraši su dobili poklone čime im je ukazana zahvalnost za njihov vrijedan i odgovoran rad, kroz koji uče kulture i vaspitne vrijednosti, kaže rukovodilac društva Stana Nagradić.

“Bosiljkovanje se nastavlja danas u Brodu, potom u Petrovu u subotu, nakon čega se vraćamo u Derventu. Planiran je svečani prijem delegata, te učesnika festivala i dragih gostiju iz Belgije i Austrije, dok će se završnica festivala održati u nedjelju u Centru za kulturu u 19 časova. Koncertu će prethoditi defile ulicama Dervente od 17 časova u kome će učestvovati svi folkloraši predvođeni svečanim bijelim kočijama, otkriva Nagradićka.

Ona dodaje da je KUDM “Bosiljak” je za ovo izdanje “Bosiljkovanja” pripremilo novu koreografiju igara iz Posavine pod nazivom “Urankom Đurđele đurđilo”.

“Bosiljkovanje” će se završiti ispraćajem gostiju iz Belgije, koji su ovih dana, u organizaciji našeg društva, posjetili Sarajevo, Međugorje, etno selo “Kotromanićevo”, etno selo “Herceg”, zatim Mostar, a uskoro odlaze u Brod i Petrovo, te na kraju posjećuju Banja Luku, istagla je Nagradićka.

Ovogodišnje “Bosiljkovanje” je u znaku proslave desetogodisnjice CIOFF-a BiH, pa je jedan od sadržaja festivala i održavanje sjednice UO CIOFF, te svečane sjednice Skupštine CIOFF.

Krajem oktobra predstavnik “Bosiljka” zajedno sa delegatom CIOFF za BiH putuje u Čile na svjetski kongres, a potom slijedi priprema ansambla za svjetske destinacije u narednoj godini.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here