Vijesti Kultura i obrazovanje Moja prva dječija knjiga

Moja prva dječija knjiga

1

„Moja prva dječija knjiga“ naziv je zbirke pjesama autorice Jelene Glišić, mlade pjesnikinje koja je rođena 1989. godine u Derventi, a pored pisanja pojezije za djecu studira na Filozofskom fakultetu u Banjoj Luci, kao redovan student četvrte godine na odsjeku razredne nastave. Izdavač zbirke pjesama je „Besjeda“ Banja Luka, a recenzenti: pjesnik, prof. Milosav Knežević Mile i Marinko Radulj, članovi udruženja književnika Srbije i Republike Srpske.

Moja prva djecija knjiga

„Iz priloženog mogu zaključiti da se naša mlada pesnikinja oslanja na školsku lektiru (stare pesnike) i svemu tome daje svoj pečat. Ima svoju personalitet, svoje nebo/detinje. To verovatno dolazi iz njenog čedoljublja, iz hrišćanske namere za dobrim. Njene pesme su toliko razigrane i zatalasane, katkad humorističke (tu ima i duhovnih zađevica i neobičnih situacija), ali uvek neusiljene; tako da rađaju veoma zanimljive vizuelne predstave i za odrasle, a kamoli za decu – te male filozofe i „mangupe“. Ovo je poezija više za najmlađe čitaoce, ali može oduševiti i starije đake, ako nisu, ne daj Bože, već postali ovisnici o „internetu“ ili nekom drugom poroku“, napisao je u recenziji, između ostalog, Marinko Radulj.

Mlada autorica u uvodnom dijelu ističe: „Hvala Bogu što postoje takvi ljudi kaš što je čika Mile Knežević kojem se zahvaljujem za svaku dobijenu podršku pri ispisaivanju, nastanku i štampanju ove knjige“.

A u recenziji o nastalom djelu Knežević ističe između ostalog: „Rukopis „Moja prva dječija knjiga“ mlade pesnikinje Jelene Glišić nije samo zbog naslova zanimljiv, kojeg možemo tumačiti  npr.kao: moja prva dobijena, pročitana, kupljena ili nekom darovana dečija knjiga, već je njen rukopis kao i njegov sadržaj od četrdeset i pet pesama sav takav: razigran, raspričan, lepršav, mašovit, ponekad i smešan, ponekad setan, ponekad stvaran – životan, jer pesnikinja svojim stihovima slika svakodnevnicu i drage likove iz naše blizine: oca, majku, dedu, baku, brata ili sestru, a onda nas nekom lakoćom uvlači u svoju bujnu maštu u kojoj dodiruje prirodu i pojave u njoj….“.

Ovo je Jelenina prva zbirka poezije za djecu.

Posavske novosti

PODIJELI

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here