Vijesti Kultura i obrazovanje Monika Kuzmanović, učenica generacije SŠC “Mihajlo Pupin”: Svestrani gimnazijalac koji od malih...

Monika Kuzmanović, učenica generacije SŠC “Mihajlo Pupin”: Svestrani gimnazijalac koji od malih nogu “sanja” medicinu

0

Uloženi trud i brojni uspjesi Monike Kuzmanović, postignuti kroz sve četiri godine školovanja na smjeru opšte gimnazije, ovih dana dobili su i konačnu potvrdu. Talentovana matematičarka i fizičarka ovogodišnji je učenik generacije SŠC „Mihajlo Pupin“.

Nakon završetka osnovne škole u Brodu, Monika je obrazovanje nastavila u derventskoj gimnaziji, svjesna veće konkurencije i strožijih kriterijuma, ali i željna sticanja širokog znanja iz različitih oblasti nauke i kulture koji bi joj utrli put ka fakultetu.

Svaki novi početak je na svoj način težak i komplikovan, tako da mi je bilo potrebno određeno vrijeme da se priviknem kako na novu sredinu, tako i na nešto zahtjevnije školske obaveze. Prvi razred gimnazije je za mene bio težak, ne samo zato što se svaki predmet mora savladati i upoznati kao predmet, nego je potrebno da se svaki novi profesor upozna, i kao učitelj i kao ličnost. Za učenika je suštinski važno da se prilagodi novom tempu rada, ali i da ne posustane poslije prve loše ocjene ili bilo kakvog drugog neuspjeha u školi, ističe Monika.

Naravno, u potrazi za uspjehom “pomažu” i dobre radne navike i upornost, ali i očekivanje da će se pojaviti neko bolji ili talentovaniji, što je jedna od važnih stvari koje gimnazija nauči mnoge odlične učenike.

Učenik generacije SŠC „Mihajlo Pupin“ sama ističe da je nakon srednjošlkolskog obrazovanja potpuno drugačija osoba i gotovo neuporediva u odnosu na period početka srednje škole. Do tada nikada nije voljela da se takmiči, težila je ostati neprimijećena i nečujna, ali sve to je promijenilo njeno interesovanje za prirodne nauke.

Smatram da će me najviše pamtiti po rezultatima sa takmičenja iz fizike, od kojih bih izdvojila i učešće na Olimpijadi 2019. godine u Solunu. Nisam nikad zamišljala da će mi ineresovanje za određeni predmet pružiti priliku da upoznam ne samo drugu zemlju i kulturu, već i ostale učenike iz različitih zemalja, sličnih interesovanja i ciljeva. Fiziku, ali i druge prirodne nauke sam uvijek vježbala i učila iz znatiželje, u slobodno vijeme, bez pritiska drugih ili prevelikih očekivanja, jer takmičenje za mene nije bilo toliko važno, koliko moja ambicija da napredujem u nečemu što volim, ponosna je Monika.

Pored fizike, učetsvovala je i na regionalnim takmičenjima iz matematike, istorije i odbojke, koju je donedavno trenirala.

Odbojka je bila veoma važan segment mog razvoja ličnosti jer mi je omogućila ne samo nova poznanstva i građenje samopouzdanja, već  i neophodan psihički odmor za mene nakon takmičenja i svakodnevnih školskih obaveza. Učešće na raznim sekcijama, prije svega sekciji engleskog jezika, koju je vodila moja razrednica Tijana Mihić Pijetlović, je takođe dio lijepih uspomena, jer pripremanjem raznih predstava i priredbi za mališane i osnovce naučimo raditi u timu, ali i pobijediti tremu i nervozu, naglašava Monika opisujući svoje vannastavne aktivnosti.

Sada na red dolazi novi korak, možda i ključni u životu svakog čovjeka njenih godina.

Planiram da upišem medicinu i to mo je želja iz osnovne škole. Smatram da sam spremna da krenem dalje, iako mi je žao što ću se rastati od nekih dragih osoba i što se više nećemo viđati, bar ne toliko često. Ispred mene je još jedan novi početak, ali uspomene iz srednje škole će zauvijek ostati posebne, kaže na kraju učenica generacije SŠC „Mihajlo Pupin“.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here