Vijesti Društvo Monografijom Lovačkog udruženja “Motajica” okrunjena tradicija lovstva duža od vijeka

Monografijom Lovačkog udruženja “Motajica” okrunjena tradicija lovstva duža od vijeka

0

Iza Lovačkog udruženja „Motajica“ je veoma uspješna lovna sezona, a da se ništa ne prepušta slučaju govori i činjenica da već uveliko traju pripreme za predstojeću. Pri kraju su i pripreme za održavanje Skupštine udruženja i usvajanje Godišnjeg plana rada, kao i objavljivanje Monografije ovog udruženja.

Odstrel i prihrana divljači je izvršen u skladu sa planom uzgoja i korišćenja divljači, a iz LU „Motajica“ su zadovoljni i značajnim sredstvima ostvarenim po osnovu komercijalnog lova. Iz godine u godinu postavljamo sve veće ciljeve u toj oblasti, kaže predsjednik udruženja Darko Bećarević.

Bitno je istaći da smo i u protekloj godini ostvarili podsticajna sredstva od resornog ministarstva i da smo kroz taj projekat nabavilli automatske hranilice za prihranu divljači, kao i nadzorne kamere za praćenje divljači i stanja u lovištu. Moram da kažem da imamo veoma dobru saradnju sa ministarstvom poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede na čelu sa ministrom gospodinom Borisom Pašalićem, kao i sa Lovačkim savezom Republike Srpske na čelu sa gospodinom Savom Minićem, ističe Bećarević.

On ističe da su značajna sredstva uložena u izgradnju dodatnih prostorija lovačkog doma na Babinom brdu, kao i u lovačke kuće po mjesnim sekcijama, tako da iz godine u godine društvo ulaže u lovno-uzgojne i lovno-privredne objekte.

Možemo da se pohvalimo da kroz par dana treba da bude izdata Monografija udruženja, u kojoj će biti prikazano lovstvo u Derventi kroz proteklih 110 godina. To dokazuje da lovstvo u Derventi postoji više od jednog vijeka i da je Derventa među prvim gradovima u BiH koja je imala organizovanu oblast, a za šta postoje pisani tragovi. Za izradu monografije moramo posebnu zahvalnost da iskažemo našim istaknutim članovima Miodragu Đeorđiću i Dragoslavu Mrđi, autorima ovog djela koji su uložili su mnogo truda, vremena i znanja da bi monografija ugledala svjetlost dana. Naše Lovačko udruženje većim dijelom finansira štampanje monografije, a finansijska pomoć nije izostala ni od gradonačelnika Dervente Milorada Simića, LS RS i nekoliko privrednika koji su članovi našeg udruženja, izrazio je zahvalnost predsjednik LU „Motajica“.

Godišnji plan, kojeg izrađuje stručno lice Slaven Gojković, već je u završnoj fazi, redovna Skupština je zakazana za 25. april, a na dnevnom redu će se naći izvještaji za proteklu i planovi za tekuću godinu.

Lovci već sa nestrpljenjem očekuju prvi vikend juna, tradicionalni početak lova na srndaća.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here