Vijesti Hronika Monstrum Azra Bašić konačno iza rešetaka

Monstrum Azra Bašić konačno iza rešetaka

0

Američke vlasti uhapsile su u utorak, 15. marta, u gradu Stentonu u američkoj državi Kentaki Azru Bašić, za kojom je BiH 2006. godine raspisala međunarodnu potjernicu zbog optužbi da je kao pripadnica hrvatskih snaga mučila i ubijala Srbe u logorima u Derventi 1992. godine.

Monstrum Azra Basic konacno iza resetaka

Interpol je Bašićevu locirao u Kentakiju još 2004. godine, a Sud u BiH izdao je međunarodni nalog za njeno hapšenje u oktobru dvije godine kasnije. Iduće godine BiH je SAD uputila zahtjev za njeno izručenje, a na američki zahtjev dodatnu dokumentaciju o počinjenim zločinima vlasti BiH dostavile su prošle godine, javili su američki mediji.

Zvaničnik američke policije Loren Karl potvrdio je da je Bašićeva uhapšena.

U dokumentima predatim Okružnom sudu u Leksingtonu navedeni su zastrašujući detalji o mučenju i ubistvu koje je Bašićeva počinila kao pripadnik brigade hrvatske vojske.

U sudskim dokumentima navode se izjave Radojice Garića i Dragana Kovačevića koji su potvrdili da je Bašićeva zaklala Blagoja Đuraša, kojeg su prethodno pretukli hrvatski policajci i vojnici.

– Poslije toga Azra nas je vukla za kosu i tjerala da iz rane na Đuraševom vratu pijemo krv – rekao je Garić.

Sreten Jovanović je svjedočio da je primoravan da pije benzin, da je tučen dok ne bi izgubio svijest te da mu je lice i ruke zapalila Bašićeva. Drugi očevidac rekao je da je Bašićeva Kuzmanoviću usjekla krst sa četiri slova “S” na čelu.

Bivši logoraš iz Dervente Mile Kuzmanović ispričao je da ga je Azra Bašić, dok je bio zarobljen, tukla do iznemoglosti zbog čega je iz logora izašao kao gotovo stoodstotni invalid.

On svjedoči da je Bašićeva Blagoju Đurašu, nakon što su se nad njim iživljavali ostali čuvari logora, naočigled ostalih logoraša zabola vojnički nož u vrat.

– Krv je šikljala na sve strane, nas je tjerala da ližemo tu krv. – svjedoči Kuzmanović.

Istragu protiv Azre Bašić vodi Okružno tužilaštvo u Doboju zbog sumnje da je kao komandir 108. riječke brigade Hrvatske vojske počinila ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Derventi od aprila do jula 1992. godine.

Za Bašićevom je bila raspisana međunarodna potjernica, jer nije bila dostupna domaćim pravosudnim organima.

Prema pisanjima američkih medija, Azra Bašić koristila je djevojačka i vjenčana prezimena, kao i imena Azra Kovačević i Izabela Bašić, navodi američki dnevnik.

Bašićeva je rođena 22. juna 1959. godine u Rijeci u Hrvatskoj kao Azra Alešević. Ona se 1. marta 1994. godine u BiH udala za Nedžada Bašića.

Prvi logor za Srbe na području Dervente, formiran 12. aprila 1992. godine, bio je u Domu JNA i kroz njega je prošlo više od 200 Srba. U ovom logoru pred zatočenim Srbima, osim Blagoja Đuraša, ubijen je i Čedo Čudić, a silovane su B. S. i M. Z.

Prebivalište

Prema podacima koje su objavili američki mediji, Azra Bašić je u jednom periodu živjela u Ročesteru u Njujorku sa suprugom. U sudskim dokumentima navodi se da je stanovala u oblasti Leksingtona do 2006. godine i da je živjela na drugoj adresi u Stentonu. Preselila se na sadašnju adresu u Stentonu u novembru te godine. Imala je vozačku dozvolu i broj socijalnog osiguranja izdate u Kentakiju.

Glas Srpske

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here