Reportaže Moto-kros staza nova je atrakcija Dervente – FOTO

Moto-kros staza nova je atrakcija Dervente – FOTO

0
Miron na moto-kros stazi
Miron na početku radova na moto-kros stazi

Zahvaljujući inicijativi i predanosti istinskog zaljubljenika u moto-sportove Miroslava Mirona Milojevića Derventa je ovih dana postala jedna od rijetkih lokalnih zajednica u BiH i šire koja ima sopstvenu moto-kros stazu.

Višestruki šampion BiH i Srbije u „road racing-u“ u zadnje tri godine intenzivnije vozi moto-kros trke pa je odatle potekla i ideja da i Derventa, nedaleko od “Patkovače”, dobije i ovu jedinstvenu stazu.

Nakon uspješne karijere želio sam da ostane i nešto veće iza mene, nešto što će ljubiteljima motora i danas i sutra poslužiti za dobru zabavu i rekreaciju, i na kraju krajeva, nešto što će upotpuniti turističku ponudu naše opštine, naglašava Miron.

Prvi radovi na stazi započeli su u oktobru prošle godine, a unazad godinu dana obavljen je veliki dio posla.

Okrčili smo prostor na kojem se staza nalazi, napravili startno mjesto sa 20 rampi za učesnike, te uredili trkaći dio ukupne dužine 1.280 i širine od 8 metara, što je prilično respektabilno. Takođe, ovo je jedna od rijetkih staza koja je blizu grada, nalazi se preko puta gradske plaže Patkovača, nadomak je asfaltnog puta i u blizini ima izvor vode, što je pravo bogatstvo, ističe Miron prednosti moto-kros staze „Derventa“ koje druge staze nemaju.

Staza će, osim za trke, najčešće biti korištena za treninge motorista, a plan je da ubuduće bude proširena na oko 2 kilometra, te dobije klupe, roštilje i druge popratne sadržaje.

Podrška entuzijasta nije izostala

Veliku pomoć su mi pružili entuzijasti poput mene, pojedinci i preduzeća iz Dervente i okolnih opština, bilo da se radilo o novčanim sredstvima ili pomoći u radu. Ne smijemo izostaviti Geokop, Niveks, Grafit S&N, ALM, Ketering Marko Polo Cetering, Sanino, Konsalting tim d.o.o, Radan trans, Kominalac Derventa, MobileGlass auto stakla Prnjavor, kafe „Olimp” Srbac i mnoge druge, naglašava ovaj uspješni motociklista, dodajući da je bilo prilično teških momenata kada je i on sam pomišljao da odustane.

Moto trka nakon pola vijeka

Zahvaljujući napornom radu i pomoći prijatelja staza je završena pa je tako ove godine ušla u kalendar Moto saveza BiH, za početak kao pozivna trka. Naime, 14. i 15. septembra voziće se trka koja će biti i svojevrstan test nakon kojeg će biti poznato da li će u Derventi naredne godine biti vožena takmičarska trka za bodove u šampionatu BiH.

Prvog dana planirani su slobodni treninzi, a naveče i žurka, dok bi se sutradan vozila trka. Simbolično je da će ovom trkom nakon 50 godina ponovo zaživiti moto-sport u našem gradu. Prije pola vijeka, 1969. godine, vožena je gradska trka od Katoličke crkve niz Brodsku ulicu sve do današnje pumpe „INA“, pa Ulicom Marije Bursać do „Rampe“, odakle se ponovo dolazilo na startno-ciljnu ravninu, otkriva malo poznate detalje o istoriji moto-sporta u Derventi.

Prema njegovim riječima pozivna trka biti identična takmičarskim kada je u pitanju organizacija i vožnja, osim što neće biti bodovana za šampionat.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here