Vijesti Društvo Multisektorski tim o realizaciji Lokalnog akcionog plana za prevenciju i suzbijanje nasilja...

Multisektorski tim o realizaciji Lokalnog akcionog plana za prevenciju i suzbijanje nasilja u porodici

0

Po planu realizacije aktivnosti Lokalnog akcionog plana za prevenciju i suzbijanje nasilja u porodici za period 2018.-2019. godine održan je sastanak multisektorskog tima /MT/ na kojem je raspravljano o realizaciji “Afirmacije porodice i porodičnih vrijednosti, podsticanje jednakosti između žena i muškaraca u okviru porodice” u okviru obilježavanja Svjetskog dana porodice.

U ovu aktivnost uključile su se sve osnovne i srednje škole u lokalnoj zajednici, a ovaj datum obilježili su različitim aktivnostima među učenicima i njihovim roditeljima.

Na časovima odjeljenjskih zajednica realizovane su prigodne radionice, prikazani su filmovi o srećnoj porodici, a na časovima likovnog i srpskog jezika učenici su iskazali svoju kreativnost kroz likovne i literarne radove na ovu temu. Dogovoreno je da se iduće godine Svjetski dan porodice obilježi zajedničkom manifestacijom u lokalnoj zajednici u čijoj bi pripremi učestvovali svi članovi MT za prevenciju i suzbijanje nasilja u porodici, saopšteno je iz Udruženja žena Derventa.

U izvještaju o izricanju mjera i psihosocijalnoj podršci žrtava i počinioca nasilja u porodici nadležne institucije koje se bave ovim problemom naglasile su da postoje pozitivni pomaci u radu sa žrtvama i počiniocima. Posebno se ističe Centar za mentalno zdravlje koji je u ovom periodu pokrenuo različite aktivnosti, ali je naglašeno da još uvijek postoje problemi koje treba rješavati u narednom periodu. Istaknuto je da treba djelovati prema institucijama vlasti RS da u zakonima izmijene procedure provođenja kako bi se izbjegli problemi koji se javljaju u rješavanju problema nasilja u porodici.

Iako je prošlo osam mjeseci od stupanja na snagu Zakona o zaštiti žrtava ratne torture u RS, mali broj žena žrtava seksualnog nasilja u ratu ostvarilo je prava po osnovu ovog Zakona. Zaključeno je da se informiše građanstvo o postojanju ovog Zakona kako bi se u našoj opštini svi građani, žrtve ratne torture, prijavile nadležnim institucijama i ostvarili prava po osnovu ovog zakona.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here