Vijesti Društvo MUP Srpske uvodi sistem za hitno obavještavanje javnosti u slučaju nestanka djece

MUP Srpske uvodi sistem za hitno obavještavanje javnosti u slučaju nestanka djece

0

Službenici Policijske stanice Derventa su danas, povodom 25. maja – Međunarodnog dana nestale djece, održali predavanje zaposelnim u OŠ “19. april” i članovima Savjeta roditelja o procedurama u slučaju nestanka djece u okviru kampanje „Provjerite – razmislite – prijavite“.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je pristupilo pripremama za uvođenje sistema za hitno obavještavanje javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica (Amber alert), a sa tim ciljem je formirana i Radna grupa koja će zajedno sa ostalim institucijama i organizacijama u Republici Srpskoj raditi na uvođenju ovog sistema na području Republike Srpske.

Cilj MUP-a Srpske je da unaprijedi i učini efikasnijim svoj rad u segmentu potraga za nestalim licima, posebno potrage za djecom, odnosno da potraga za djecom dobije novu dimenziju i da se da mogućnost da se javnost pravovremeno animira i doprinese pronalasku djeteta, kažu u Policijskoj upravi Doboj.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u septembru 2018. godine potpisalo je Memorandum o razumijevanju sa međunarodnom organizacijom „AMBER Alert Evropa“ i u prethodnim godinama preduzimalo je niz aktivnosti na uspostavljanju što boljeg mehanizama za djelovanje u slučaju nestanka djece.

U okviru tih aktivnosti organizovane su i preventivne kampanje o edukaciji djece i odraslih o tome šta uraditi u slučaju da ti drug/djete nestane, te promotivisani spotovi koji su urađeni u saradnji sa „Ambert Alert“. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske kao član Međunarodne organizacije „Amber Alert Europe” svake godine u maju provodi preventine kampanje čiji je cilj podizanje svijesti javnosti o potrebi zaštite djece, ističu u PU Doboj.

Ove godine, međunarodna organizacija „Amber Alert“ je odlučila da fokus kampanje koja se zove „Provjerite – razmislite – orijavite“ bude edukacija roditelja o koracima koje trebaju da preduzmu u slučaju nestanka njihovog djeteta.

Kroz predavanja koja ćemo organizovati u osnovnim školama želimo ukazati na procedure koje su bitne u slučaju da djete nestane i edukujemo roditelje šta i kad treba da urade u tom slučaju, pojašnjavaju.

Inače, na području PS Derventa od 2019. godine do maja 2024. godine nisu evidentirane prijava nestanka maloljetnih lica.

Procedura

Prilikom zaprimanja prijave o nestalom licu policijski službenici preduzimaju sve zakonske mjere i radnje sa ciljem njegovog pronalaska. Po samom zaprimanju prijave o nestalom licu, policijski službenici nastoje da od prijavitelja dobiju što više informacija koje se odnose na ličnost, karakteristike, osobine i sklonosti nestalog lica, a koje bi pridonijele što bržem pronalasku.

Nakon zaprimanja prijave policijski službenici odmah preduzimaju mjere traganja za nestalim licima, a samim tim vrše i provjeru svih navoda zaprimljenih u prijavi o nestalom licu.

Takođe, fotografija nestalog lica prosljeđuje se policijskim službenicima sa drugih linija rada, kako bi bili upoznati o nestanku lica. Od veoma važnog značaja je vremenski period koji je protekao od momenta nestanka lica, zato je prilikom nestanka djeteta bitno da prijava bude što prije i da se ne čeka protok vremena.

O svim korisnim, provjerenim i što je najbitnije tačnim informacijama o nestalom licu, građani mogu odmah da obavijeste najbližu policijsku stanicu ili da pozovu broj telefona „122“ i dežurnom policijskom službeniku saopšte informacije koje imaju, nakon čega će nadležni policijski službenik u skladu sa dobijenom informacijom preduzimati dalje potrebne mjere i radnje u cilju pronalaska nestalog lica.

Objava o prijavi nestanka, odnosno, objava za nestalim licem raspisuje se odmah po zaprimanju prijave o nestanku lica, a prioritet su maloljetna i duševno oboljela lica. Od prijave nestanka aktivna potraga prestaje nakon pronalaska nestalog lica (da li je živo pronađeno ili je pronađen leš).

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here