Vijesti Politika Na aktualcu 5. sjednice Skupštine grada o različitim temama

Na aktualcu 5. sjednice Skupštine grada o različitim temama

0

Na aktuelnom času pete sjednici Skupštine grada Derventa odbornika pitanja postavljali su Maja Pjeranović, Davor Simić, Branko Katanić, Mirko Petrić, Igor Nović, Sanja Dimitrić i Mirko Zemunović.

Odbornica Maja Pjeranović (SNSD) navela je da u Republici Srpskoj postoji fondacija „Za porodicu” koja je pokrenula projekat “Prijatelji porodice” u okviru kojeg porodice sa troje ili više djece dobijaju „ponosne kartice“ sa kojima ostvaruju popuste pri kupovini određenih proizvoda, pitavši gradonačelnika Milorada Simića da li postoji mogućnost da grad Derventa postane dio ovog projekta.

Gradonačelnik Simić rekao je da se u okviru budžeta već izdvaju sredstva za porodice sa više djece, te da postoji potpuna podrška ideji i njenom provođenju u Derventi.

Odbornik Davor Simić (SNSD) pitao je vd načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Slavena Pašalića, s obzirom da je usvojen Budžet grada u okviru kojeg su izdvojena sredstva za rad javnih ustanova, ali da je skupštinska većina odbila izvještaje i planove rada, da li ustanove mogu obavljati svoje funkcije i u skladu sa zakonom?

Načelnik Odjeljena Slaven Pašalić je rekao da će javna preduzeća raditi otežano i na minimumu, one djelatnosti koje mogu raditi na osnovu budžeta.

Odbornik Branko Katanić (SDS) prenio je inicijativu dijela građana okupljenih oko “Vihora” da se izda monografija i odobrenje za lokaciju za bistu Milovanu Bjeloševiću Belom, osnivaču SDS-a, političaru i pjesniku.

Gradonačelnik Simić je istakao da se radi o njegovom prijatelju kojem se i do sada nastojao odužiti koliko je mogao, poput ulice koja nosi njegovo ime, tako da će svi oni koji pokreću takvu inicijativu imati otvorena vrata.

Predsjednik kluba odbornika PDP-a Mirko Petrić osvrnuo se na stipendisanje studenata i učenika, te ga je zanimalo da li studenti nakon završenog fakulteta imaju obavezu da se prijave u Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti i da li se izjašnjavaju da žele da rade u Derventi ili odlaze u druge sredine.

Gradonačelnik Simić je odgovorio da studenti nemaju obavezu prema lokalnoj zajednici nakon studija da stipendiju „odrade“, ali da je stvoren dobar privredni ambijent sa visokom zaposlenošću, iako grad ne može svim studentima obezbijediti posao. Grad omogućava obavljanje pripravničkog staža.

Načelnik Pašalić je istakao da je stipendisanje prvenstveno pomoć roditeljima čija djeca studiraju i da lokalna zajednica nema mogućnost da učenike primora da se vrate ako ne mogu da nađu posao u struci.

Petrić je u svom komentaru rekao da bi bilo dobro da se napravi dokument o zanimanjima potrebnim za dugoročno funkcionisanje privrede i javnih preduzeća, te da se po mogućnosti uvedu i određene stipendije koje bi bile više, a čiji bi nosioci imali obavezu da rade u Derventi nekoliko godina.

Odbornik Igor Nović (SNSD) pitao je da li će se kositi igrališta i prati ulice s obzirom da nije usvojen Program zajedničke komunalne potrošnje.

Predstavnik Odjeljenja za stambeno-komunalnu oblast Jefimija Šerbić navela je da je Odjeljenje obavezno da održava javne površine u minimalnom obimu kada nije usvojen ZKP. Trenutno se rade samo one prioritetne stvari koje bi mogle da utiču na zdravlje građana.

Nović je u komentaru naveo da je prilikom rasprave o ZKP-u jedan od klubova skupštinske većine uložio amandmane na dokument koji su prihvaćeni, da bi taj klub odbornika poslije glasao protiv Programa ZKP-a. Na društvenim mrežama jedan od odbornika se pohvalio da je zaslužan jer će igralište na Čardaku biti košeno češće, zbog čega ga je zamolio da sad objavi da zapravo neće biti košeno.

Odbornica Sanja Dimitrić (PDP) pitala je gradonačelnika zašto se ne provode određene skupštinske odluke, poput odluke o subvencionisanju prevoza učenika srednjih i osnovnih škola.

Simić je rekao da se odluke ne sabotiraju, već da je potrebno sve uraditi u skladu sa zakonskim propisima.

Načelnik Pašalić je odgovorio da je napravljen Pravilinik, ali da na terenu to izgleda drugačije, jer učenici ne dostavljaju neophodnu dokumentaciju koja je obavezna po zakonu. Ovih dana isplaćen je novac na račune roditelja koji su donijeli cjelovitu dokumentaciju, te je izrazio nadu da će se roditelji naviknuti da moraju dostaviti fiskalne račune za plaćeni prevoza, a škole spiskove učenika i tako dalje, što će ubrzati sam proces u narednom periodu. Svi osnovci koji su ispunili uslove već dobili novac na račune.

Odbornica Dimitrić je u komentaru zamolila da roditelji ne ostanu zakinuti za period u kojem su morali uplatiti sredstva za prevoz.

Na pitanje Mirka Zemunovića (DNS) oko uzurpacije zemljišta Save Cvjetkovića odgovor će stići u pisanoj formi.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here