Vijesti Politika Na aktuelnom času 3. sjednice SG Derventa o neradnoj nedjelji, putnoj infrastrukturi,...

Na aktuelnom času 3. sjednice SG Derventa o neradnoj nedjelji, putnoj infrastrukturi, transparentnosti potrošnje…

1
Foto: Nikola Kulaga

Na aktuelnom času 3. sjednice Skupštine grada Derventa odbornička pitanja postavljali su Davor Simić, Sanja Dimitrić, Maja Pjeranović, Siniša Jeftić, Pero Đurić i Mirko Petrić.

Odbornik Davor Simić (SNSD) postavio je pitanje gradonačelniku Miloradu Simiću i v.d. načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Slavenu Pašaliću da li se razmatra mogućnost organizovanja panel-diskusije, koju bi organizovalo Odjeljenje, a na kojoj bi predstavnici lokalne zajednice, poslodavaca, radnika i sindikata govorili na temu donošenja odluke o određivanju nedjelje kao neradnog dana.

V.d. načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Slaven Pašalić odgovorio je da Skupština donosi odluku o radnom vremenu i da i on lično podržava ideju, ali da bi se o tom pitanju morala izvršiti detaljna analiza. Odjeljenje nema prepreka da organizuje diskusiju, a opcija je i održavanje tematske sjednice Skupštine grada.

Odbornica Sanja Dimitrić (PDP) pitala je gradonačelnika Simića da li je spreman da sva plaćanja viša od 500 KM iz budžeta javno objave na sajtu grada Derventa da bi se znalo koliko i kome je para izdvojeno, čime bi se povećala transparentnost.

Ovlašteno lice Odjeljenja za finansije Mile Strinić pojasnio je da prema Zakonu o javnim nabavkama lokalna zajednica obavezna da sve projekte koje grad realizuje, a koji podrazumijevaju proceduru javnih nabavki, dužna objavljivati na sajtu grada, kao i sve ugovore i dinamiku radova. Lična primanja ne možemo objavljivati prema Zakonu o zaštiti ličnih podataka, rekao je Strinić.

U svom komentaru odbornica Dimitrić je rekla da se njeno pitanje odnosilo na sva plaćanja, a ne samo javne nabavke, navodeći da je na sajtu zadnja objava bila 2018. godine. Pitanje je bilo upućeno gradonačelniku koji treba da odobri objavu podataka, a da bi odjeljenja to odmah ispunila.

Strinić je pojasnio gdje se na sajtu grada tačno nalaze ti podaci i da su ažurirani, te da se tu nalaze svi ugovori o javnim nabavkama preko 1000 KM, kako je definisano propisima.

Gradonačelnik Simić rekao da ako odbornica ne može naći tražene podatke postoje i drugi načini, a da se ovakvim insinuacijama samo stvara nepotrebna sumnja. Podaci se redovno ažuriraju, naglasio je Simić i podsjetio da su sve revizije unazad duže od decenije potvrdile da nije bilo nepravilnosti, a da su neke od njih trajale i duže od dva mjeseca tokom kojih su provjerene sve javne nabavke. Spreman sam da objavimo transakcije i na nivo od 100 KM, ako bi to bilo potrebno, poručio je Simić.

~~ Izvještaj sa Sjednice pročitajte OVDJE!

Odbornica Maja Pjeranović (SNSD) pitala je v.d. načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Pašalića koje aktivnosti Odjeljenje planiraj provesti u narednom periodu na polju kulture i angažovanja mladih na projektima vezanim za omladinski sektor, uzimajući u obzir i epidemiološku situaciju.

V.d. načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Slaven Pašalić  rekao je da je gradska uprava spremna da podrži sve dobre prijedloge i da u budžetu uvijek ima sredstava za odobrene projekte. Nadam se da će ubuduće biti više kvalitetnih zahtjeva prema Odjeljenju i da će epidemiološka situacija dopustiti održavanje različitih događaja.

Odbornik Siniša Jeftić (SNSD) pitao je nadležno odjeljenje za sve aktivnosti i projekte na području Dervente koje provode Putevi Srpske, naročito kada je u pitanju kružna raskrsnica na magistralnom putu prema Brodu kod benzinske pumpe i tržnog centra?

Ovlašteno lice Odjeljenja za stambeno-komunalnu oblast Jefimija Šerbić pojasnila je da inicijativa gradonačelnika za izgradnju kružne raskrsnice postoji još od 2014. godine, nakon čega je potpisan i memorandum između tada opštine Derventa i Puteva RS. Uslijedilo je usklađivanje dokumentacije između opštinskog i republičkog nivoa koja nije bila usaglašena, da bi se potom 2018. godine izdati lokacijski uslovi, a 2019. i građevinska dozvola. Potom je provedena tenderska procedura, izabran je izvođač radova “Geokop” koji je potpisao ugovor i da čeka uvođenje u posao. Ona je ovom prilikom otkrila da će se izvršiti rehabilitacija dijela magistralnog puta kroz Industrijsku zonu od pomenute raskrsnice do Novog mosta za šta je potpisan ugovor sa “MG Mindom” oktobra prošle godine, te da je u planu rehabilitacija dijela magistrale od raskrsnice do pumpe “Kuzmanović”, ali da za to još uvijek nije raspisana tenderska procedura.

Odjeljenje je takođe od Puteva Srpske dobilo pozitivne naznake za rješavanje pojedinih problema sa kojima se susreću Dervenćani, a u nadležnosti su ovog preduzeća, poput pješačkih staza i prelaza na magistralama, raskrsnice kod pumpe “Petrol”, navela je Šerbićeva.

Jeftić je u svom komentaru istakao zadovoljstvo urađenim od 2014. godine i činjenicom da će derventsko preduzeće graditi kružnu raskrsnicu, dodajući da smatra da su postojale i političke opstrukcije dosadašnjeg direktora Puteva RS i nekih drugih lobija.

Odbornik Pero Đurić (SDS) se nadovezao i postavio pitanje da li je bilo razgovora i dokle se došlo sa ranije pokrenutim pitanjem izgradnje trotoara na magistralnom putu prema firmi “Gatarić”.

Šerbićeva je rekla da je stupanjem na dužnost načelnika Odjeljenja zatekla u izradi dokumentaciju i da je u međuvremenu dobijena saglasnost Puteva RS za taj projekat. Projekat i građevinska dozvala će biti u narednom periodu spremni, kao i pretpostavljena vrijednost radova, te da će o izdvajanju sredstava odlučiti upravo Skupština.

Odbornika Mirka Petrića (PDP) zanimala je vlasnička struktura “Komunalca”.

Gradonačelnik je pojasnio da 65 odsto vlasništva pripada gradu Derventa, deset posto pripada Fondu PIO, pet odsto Fondu za restituciju, i 20 odsto malim akcionarima. Na berzi su pomenuti fondovi ponudili svoje akcije na prodaju.

Derventa Cafe

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here