Vijesti Politika Na aktuelnom času – samo o zimskoj službi

Na aktuelnom času – samo o zimskoj službi

2

Iako se na Aktuelnom času povela rasprava samo o jednoj temi, iskorišteno je svih 60 minuta predviđenih za ovu tačku.

Odbornik Sanja Dimitrić uputila je primjedbe na rad zimske službe, kako na prioritetnim ulicama u gradu, tako i u selima. Upitala je načelnika Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove da li su u pitanju nedovoljna finansijska sredstva ili ljudski faktor i da li postoji evidencija o materijalnoj šteti ili povredama građana i kome se u tom slučaju oni mogu obratiti za naknadu štete?

Slavko Tomaš skrenuo je pažnju na poštovanje Poslovnika, objasnivši da se pitanja trebaju postavljati u skladu s njim, odnosno da se postavi jedno konkretno pitanje, bez potpitanja.

Željko Nagradić, koji se, kako je rekao, prijavio slučajnim pritiskom na taster, konstatovao je da su na područjima Crnče, Osinje i Sočanice putevi loše očišćeni, te da je zbog toga došlo do problema u saobraćaju i slijetanja školskog autobusa. Predložio povećavanje izdvajanja sredstava za ovu namjenu.

Načelnik opštine Milorad Simić zatražio ozbiljnost odbornika kada postavljaju pitanja, te poštovanje odredaba Poslovnika. Istakao je da uzrok slijetanja ne mora biti snijeg, te da i sam svako jutro na posao putuje iz Kalenderovaca i da zbog toga nije kasnio. Asfalt može tokom zime da bude i potpuno čist, ali trebaju velika sredstva, što bi se kasnije odrazilo na investicije, podsticaje, stipendije i slično. Izvođač je transparentno odabran, čisti se valjano, u zimskim uslovima kad pada snijeg i uz niske temperature, naši putevi ne mogu biti kao aerodromske piste. Višestruko veća izdavanja za tu namjenu ne bi bili u skladu sa “domaćinskim” vođenjem opštine.

Predsjednik kluba odbornika SDS-a Branko Katanić istakao je da je gospodin Nagradić pitanje postavio po ovlaštenju predsjednika kluba, te je aktuelizovao pitanje postavljeno na sjednici Kolegijuma o razlici u očišćenosti puteva od “šestog kilometra” do Modrana i od Modrana do centra Osinje. Iako je prva dionica dio regionalne mreže puteva i održava je Republika, problem za stanovnike je veliki i zatražio je stručno mišljenje načelnika nadležnog odjeljenja.

Šef kluba odbornika SNSD-a Denis Pijetlović je rekao da je snijeg izazvao probleme i u nekim zapadnoevropskim zemljama, poput Njemačke, te da je njegovo iskustvo takvo da su putevi prohodni, uz zimsku opremu, uprkos poteškoćama. Podsjetio na obaveze građana, preduzeća i ustanova na propise predviđene Odlukom o komunalnom redu, prema kojoj svi oni, kao i etažni vlasnici i korisnici stanova, imaju obavezu da čiste snijeg i led ispred objekta i trotoara. Posebno se osvrnuo na škole i javne ustanove, te predložio da i odbornici naprave akciju čišćenja trotoara. Izrazio je uvjerenje da bi drugi utrošili nekoliko puta više novca, a da bi rezultati bili isti, zbog čega je podržao domaćinsko poslovanje načelnika.

Predsjednik kluba odbornika Branko Katanić složio se da je potrebno pridržavanje Odluke o komunalnom redu, te da se pojedine javne ustanove toga ne pridržavaju, dodavši da nije rješenje u pojedinačnim akcijama.

Načelnik Milorad Simić se osvrnuo na eventualna obeštećenja za povrede ili pretrpljenu štetu rekavši da nije moguće paziti na svakog, da zimska služba čisti ulice, a da bi građani trebali da se adekvatno pripreme ako izlaze na snijeg ili led. Takođe, pitao je šta zapravo znači “čist” asfalt, te da nije moguće da u zimskom periodu bude suv, zbog čega i postoji obaveza o zimskoj opremi.

VD načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalnu oblast Goran Jevtić se složio da je put od Živinica do Modrana dobro očišćen, ali samo do Modrana, a ne i do Johovca, dokle se proteže taj put regionalnog karaktera. Od 17. decembra su zavladale niske temperature, a poslije padanja prvog snijega 3. januara glavni putevi su očišćeni, nakon čega se pristupilo čišćenju drugih prioriteta. Tada bačena so je počela da topi snijeg, ali je usljed zahlađenja, samo je stvoren ledeni pokrivač. Niske temperature su ostale i dalje, a bacanje soli i rizle u tim uslovima je bez efekta, jer so djeluje do temperatura od -6, a rizla se raspe. U toj situaciji nije se moglo ništa uraditi. Nakon novog snijega, koji je zapadao 13. januara, stvoreni su uslovi da se pospe rizla, koja je spriječila proklizavanje, ali preniske temperature i dalje nisu dozvoljavale djelovanje soli. Tokom januara put prema Osinji je čišćen 15, a prema Kalenderovcima 8 dana. Uprkos snijegu, mogao je biti bolje očišćen da su to temperature dozvolile. Problem prema Osinji stvaraju, na pojedinim dijelovima, i grane koje su se nadvile nad put, uglavnom sa privatnih šuma. U gradu posuto 15 tona soli, tako da nije tačno da se nije radilo. Pitao zašto opozicione stranke nisu očistile prostor ispred svojih sjedišta, što je zakonska obaveza. Moguće da uskoro put prema Osinji bude kategorisan kao regionalni put, što će biti prijedlog opštine, pa će u tom slučaju prijeći u nadležnost Republike.

Radovan Pazurević rekao je da se ista pitanja i odgovori ponavljaju iz godine u godinu, da niko nema takvu mehanizaciju da čitavu opštinu istovremeno očisti, te da se prilikom rješavanja ovog problema može krenuti od svake mjesne zajednice.

Zamjenik načelnika Siniša Jeftić rekao je da je zimska služba, prilikom prvih padavina, održavala i dionicu od “6. kilometra” do Modrana, te da je u slučaju padavina prioritet osigurati prohodnost prema centrima mjesnih zajednica, što je ostvareno. Predsjednici MZ-ova su, sa nadležnim referentom, imali obavezu da dostave dionice, vozila i imena ljudi, koji su bili zaduženi da čiste i za koje je obezbijeđeno gorivo. Takođe, istakao je da su zaposleni, radnici i učenici obavezno osigurani po zakonu, a svi drugi mogu da u slučaju povreda pravnu zadovoljštinu traže od zajednice etažnih vlasnika, preduzeća ili opštine, u zavisnosti gdje je šteta nastupila.

Derventa Cafe

2 KOMENTARI

  1. Sta kaze Šef kluba odbornika SNSD-a Denis Pijetlović o sprovođenju zakona ?
    Derventski Komunalac je godinama nezakonito svojim korisnicima fakturisao i naplaćivao 0,90 KM po dostavi računa za komunalne usluge, i ako je Ustavni sud BiH ocjenio da je to nezakonito.
    Ukoliko bi oštećeni građani tužili Denisov Komunalac za sticanje dobiti bez osnova i nanošenje materijalne štete građanima, Komunalac bi izgubio sporove u ukupnom iznosu preko 200000 KM uvećano za kamate i troškove sudskih postupaka.
    A da ne govorim o porezu na budale koji se zove “Naknada za vodomjerno mjesto”, kako sam Denis navodi svoja lična iskustva iz Njemačke, koju vjerovatno poznaje sa TV ekrana, Denis vjerovatno zna da je naplata tog poreza na budale bez osnova i predstavlja krivično djelo. Ako dodje do bilo kakve tužbe po tom osnovu, tj. sticanju dobiti bez osnova, Denisov Komunalac će morati da obešteti građane Dervente u milionskom iznosu.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here